В Смолян се проведе дискусия за отказване от тютюнопушенето

12 Nov, 2019

В Смолян се проведе среща на тема „Възможности за работа на личния лекар и лекаря – специалист за мотивиране и подпомагане на пациентите за отказване на тютюнопушенето“ с участието на лични лекари и специалисти по кардиология и пулмология от областта.

Инициативата e организирана от Регионалната здравна инспекция като част от дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014 – 2020 г.)

Гост-лектор беше д-р София Ангелова, специалист по пулмология и вътрешни болести с дългогодишен стаж в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в София, преподавател в Медицинския университет – София и председател на „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, лекар с широк опит в областта на отказването от тютюнопушенето.

В началото на срещата д-р Ангелова очерта ролята на употребата на тютюневи изделия като основен фактор на риска за здравето и една от главните причини за множество хронични незаразни болести, сред които – такива с изключително голяма социална тежест като злокачествените новообразувания, сърдечносъдовите и хроничните респираторни болести. В цигарения дим по настоящем са открити над 8400 вещества, огромна част тях са токсични, а множество са мутагенни и канцерогенни. Пулмологът подчерта заплахата, която представлява тютюневия дим не само за зрелите пушачи, но и за тинейджърите у нас, които са най-сериозно пушещите в Европа, с дял по-голям сред момичетата, отколкото сред момчетата.

Д-р Ангелова обърна внимание, че опасностите пред младите хора във връзка с пушенето обхващат и новите електронни устройства за употреба на тютюневи изделия, т.нар. „бездимни цигари“, както и електронните цигари, известни сред младежите като „вейп“.

Въпреки, че е малко известно, и двата вида изделия за пушене чрез нагряване, са източник на аерозоли с токсичен състав, които по увреждащото си въздействие върху здравето, особено на дихателната система, могат да се сравнява с цигарения дим – „По-новите продукти по никакъв начин не са по-малко токсични за клетките на белия дроб, отколкото конвенционалните цигари“.

Гост-лекторът уточни, че в парата от електронните цигари се съдържат 31 токсични вещества и припомни настоящата „епидемия“ от тежки белодробни заболявания с 26 смъртни случая при млади хора в САЩ, общото между които е употребата на електронни цигари („вейп“). Д-р Ангелова акцентира и на съществуващите все още заблуди относно употребата на наргиле, като подчерта, че „неговият дим има същите увреждащи съставки, както в дима от обикновените цигари“. Бяха засегнати и специфичните здравни вреди от наргилето, вкл. загубата на съзнание при млади хора поради изключително голямото съдържание на въглероден монооксид в дима.

Известният пулмолог продължи с описание на вредите от тютюнопушенето и по-специално на патогенезата на ХХОБ, „болестта на пушачите“: „Димът и продуктите на пушенето не само състаряват пушачите, той води до състаряване на белодробната функция. Колкото по-рано спреш да пушиш, толкова повече се доближаваш до непушачите и до възможността за възстановяване на здравето на дихателната система.“

Д-р София Ангелова представи пред присъстващите медици и същността на тютюнопушенето като тежка наркотична зависимост, наречена също „никотинизъм“ или „табакизъм“. Пушенето представлява психично и поведенческо разстройство, свързано с никотиновата зависимост, дефинирано в Международната класификация на болестите и в Диагностичния и статистически справочник на Американската психиатрична асоциация. Специалистът очерта механизмите на фармакологично действие на никотина върху мозъка и формирането на зависимостта към него, както и характеристиките на синдрома на отнемане при никотиновата зависимост („никотиновия глад“).

Д-р Ангелова представи и различните видове типология на пушачите въз основа на типа пушене и съществуващите нагласи за отказване на тютюна. Най-големи възможности за повлияване в тази посока са налице при т.нар. „дисхармонични“ пушачи, при които има и чувства на неудовлетвореност към собственото пушене и съответно – възможност те да бъдат мотивирани за спиране на цигарите.

Лекторът запозна колегите си и с подходите за лечение на зависимостта към никотина и подпомагане на пациентите за отказване на тютюнопушенето. Д-р Ангелова изтъкна, че само 2% от пушачите се отказват сами, останалите 98% имат нужда от помощ за да спрат цигарите – „Ролята на лекаря, на медицинския специалист за това е изключително важна, важен е разговорът с пушача и неговото ангажиране и на личностно ниво с процеса на отказване… Даването от лекаря само на обикновен съвет на пушача да спре пушенето увеличава дела на отказалите се с 2%, еднократната 10-минутната консултация води до нарастване сред тях с 5-6%, а използването на никотин-заместваща терапия увеличава отказалите се до 13 – 19%.“

Описаният от д-р Ангелова практически подход в работата с пациента за спиране на цигарите включва: установяване на степента на никотинова зависимост, мотивацията за отказване и обстоятелствата от ежедневието на пушача, които могат да улеснят или затруднят този процес. Успешните опити за отказване включват усвояването на редица стратегии в поведението за преодоляване на желанието за запалване на цигара и устояване на ситуациите на изкушение. От значение са промяната в режима на движение и хранене, които подпомагат детоксикацията на организма от натрупаните отрови чрез витамини и антиоксиданти, дават възможност за контрол на калориите и теглото и са един нов начин за справяне със стреса, вместо тютюнопушенето.

Съществена роля има никотин-заместващата терапия под формата на таблетки, дъвки или спрейове, доставящи никотин за справяне със симптомите на никотиновия глад, особено при умерено и силно зависимите пушачи. Специалистът сподели и собствения си многогодишния опит с рефлексотерапията (игло- и магнито-терапията) за повлияване по нервно-рефлексен път на желанието за пушене при пациенти с различна степен на зависимост от пушенето.

В последвалата дискусия с коментар се включи и личния лекар от Смолян д-р Каталина Димова, също консултант по отказване от тютюнопушене, която представи накратко собствения си опит в работата в тази сфера с пациенти от нашия регион.

Срещата на д-р София Ангелова със смолянските медици завърши с всеобщо съгласие, че ролята на лекарите не е само на лечители, но и на професионалисти, които осъществяват профилактика на здравето и трябва да бъдат значим източник на позитивно влияние за промяна на поведението и начина на живот на пациентите, включително за спиране на тютюнопушенето.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура