Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново

22 Oct, 2019

Г-жо Аръчкова, какъв беше общинският дълг преди да стане кмет Николай Мелемов и какъв е сега?

Над 23,5 млн. лева беше през 2011-та общинският дълг, сега е 11,8 млн. лева. Общо задълженията на общината са по-малко от 13,5 млн. лв.

Размерът на просрочените задължения тогава и сега?

3,9 млн. лв. спрямо 300 000 лева.

Колко коректна спрямо своите контрагенти и партньори беше община Смолян преди 2011-та и сега?

През 2011-та година, при постъпването на сегашния ръководен екип в община Смолян заварихме навсякъде затворени врати. Заради натрупаните към контрагентите задължения, за да купим каквото и да било – химикалка или строителни материали, изискваха от нас да ги плащаме в брой. Отношението към общината беше крайно негативно. Доверието беше напълно загубено. А сега с чиста съвест мога да кажа, че на която и врата да потропаме, винаги ще ни се отзоват. Даже има фирми, които ни правят отстъпки – в цени на стоки, в машиносмени и услуги.  Например при бедствия и аварии реагират веднага с прозвъняването. Просто те връщат същата коректност, която я има от страна на общината.

От отчета досегашния кмет Николай  Мелемов става ясно, че сте разплатили над 10 млн. лв. дългове за този период. Какво направихте, за да ги осигурите?

С финансова дисциплина, с пълна оптимизация на възможностите. За мен е най-интересно, че дори след като намалихме данъчните ставки през 2012 г. без много продажби и заведени срещу общината дела, успяхме да не допуснем нови задължения. Мобилизирахме усилия в следене, оптимизиране и контрол на разходите, за да ги оползотворим в разплащане на стари задължения и покриване на новопоетите ангажименти. В момента нямаме неразплатени фактури за период 2-3 месеца назад. В септември месец погасихме задължението по главници от 430 000 лв. по облигационния заем и към ПУДООС  – 160 000 лв.

А какво не направихте, за да ги осигурите тези десет милиона?

Не успяхме да изпълним част от програмата на кмета г-н Мелемов. Не можахме да довършим някои инфраструктурни обекти, не успяхме да направим в определени села ремонти на читалищни и общински сгради, пътища, подпорни стени. Не можахме да подобрим инфраструктурата и базите на културните институции. В сградата на РДТ например парната инсталация не е в добро състояние. Въпреки всичко с наличните средства постигнахме много.

Какво е най-осезаемото?

Подобрихме абсолютно всички спортни бази и съоръжения, отворихме плувен басейн, възобновихме една спортна зала, изградихме друга нова. Откак поехме уличното осветление, то е в много по-добро състояние, с около 10 пъти по-ниски  разходи. Да припомним, че консорциум “Светлина” получаваше 12 700 лв. без ДДС на месец като абонаментна такса само за обход. Отделно за ремонти фактурите варираха по 70-80 000 лв.

Защо опонентите ви говорят, че общината е много по-зле, отколкото вие твърдите?

Опонентите ни не могат да приемат факта, че ние, макар с намалените данъци, макар с неразрешени от тях продажби, с които да наваксаме средства в местни дейности, успяхме да излезем от финансовата криза. Привличахме средства от европейски проекти, от държавата чрез различни постановления, програми и проекти. Те не могат да приемат факта, че всичко това е постигнато с пълна оптимизация и неувеличен с един човек персонал. Имаше едно звено, на което общината всеки месец плащаше да обработва документация на хората от временната заетост в регионалното дружество, в което и общината има участие. В момента това се изпълнява от общинската администрация и тези 50-60 хиляди лева ги ползваме за допълващо плащане на хората в различните социални проекти. Това е само пример, има много още.

Може ли накратко да опишете финансовото състояние на община Смолян през 2011-та, 2015-та и 2019-та година?

През 2011-та година общината беше в критично състояние. В 2015-та година с въвеждането на Закона за публичните финанси имахме четири проблемни показателя. В момента единственият показател, на който не отговаряме, са поетите ангажименти, огромната част от които пак са наследени. Няма как поети ангажименти от 86 млн. лв. да ги стопим толкова много, че да влезем в ритъм. В момента поетите задължения са 50 млн. лв. А всички ангажименти, които са поети през мандата на г-н Мелемов, са обезпечени и разплатени. Сега общината е стабилна.

Вие станахте ли по-богата след като 8 години работите в общината – като шеф на финансите и като зам.-кмет по финансите?

Станах по-богата на контакти, на знания и опит в сферата на бюджета и финансите. В нашата професия, ако не поддържаш високо ниво чрез непрекъснато учене на промените в законодателството, си загинал. Контактите с хората, с колегите професионалисти, с дипломирани одитори от Министерството на финансите, от Националното сдружение на общините, страшно много ме обогатяват. За мен е удоволствие, че получихме и признанията.

Какво имате предвид?

Една птичка пролет не прави. Финансовата дирекция в екипа на г-н Мелемов получи най-високата награда в страната във връзка с финансово управление и контрол. Имаме награда от НСОРБ за финансист на годината.

В началото на първия мандат от вашето управление дълго време откривахте „скелети в гардероба“, тоест неоповестени проблеми и дългове. Сега има ли нещо скрито?

С чиста съвест мога да кажа, че нямаме нещо скрито. Знае се, че който не работи, той не греши. Възможно е опонентите да намерят и някакви грешки, допуснати от нас, но те няма да са свързани с нарушение на закон, с цел да опорочим финансовата дисциплина или добрите практики. Не сме оставили бомба със закъснител. Ръководството преди нас и шефове на дирекции си тръгнаха с огромни обезщетения за неползвани платени отпуски и раздадени на безценица имоти и общински апартаменти на свои приближени. Това е изключително осъдителен морален акт. Ние такова нещо след себе си не сме оставили и нямаме намерение да оставим. Нашите отчети са публични, достояние са на всички граждани. Годишните отчети пред Сметна палата са приети без резерви и без забележки. Препоръките на Сметна палата от предишни години са изпълнени. Резултатът от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол за дейностите по сметосъбиране в община Смолян за 5-годишен период показа, че контролираме тази дейност на 99,6%. Проверката доказа, че в общината не се отклоняват и не се злоупотребява със средства от тази дейност.

Колко кранчета от изтичащите общински пари успяхте да затворите?

Уличното осветление и консорциум “Светлина” е ярък пример. Обезпечаване от общината чрез звено, което обслужва детски градини, здравни кабинети, детска млечна кухня и което донесе икономия от порядъка на 180-200 000 лева годишно. Около 600 000 лв. имаме от спечелени дела срещу фирми за допълнително свършени работи, за индексация на горива и енергия над количествено-стойностните сметки. Това е само една малка част от икономиите.

Вие сте втора в листата на ГЕРБ за общински съветници, точно до колегата ви Марин Захариев, който е водач – младостта до мъдростта, ако може да се каже така. Какъв е отборът, от който сте част?

Отборът на ГЕРБ е от млади, амбициозни, професионално компетентни хора. Те са с открити лица и открити сърца, с поглед в бъдещето. Това са хора, които желаят да живеят, да работят, да покажат своя професионализъм в община Смолян. За мен това е много добра политика, защото се дава път на младите хора. В същото време могат да се опрат на рамото на професионалистите с по-дългогодишен опит, на мъдростта. Нека те използват нашите знания и опит и да надграждат за по-доброто бъдеще на община Смолян, което те искат да създадат на своите семейства.

Защо смятате, че Мелемов с ГЕРБ и неговия екип е правилният избор за Смолян? 

Макар, че пое общината с доста притеснения заради „плаващите пясъци“, на които стъпваше, той преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и започна да гради нещо ново, да надгражда. Смятам, че той е човекът, тръгнал в правилната посока. Работи добре с останалите кметове на населени места. Той е човекът, който отвори вратите на кметския кабинет за всеки гражданин, независимо от възраст, пол, личностни качества, политически и религиозни убеждения. Той е човекът, който се стреми да стигне до истината, да каже как може да се разреши даден проблем. На всеки не може да се угоди, но капка по капка става вир. Имам една моя приказка: Ако аз не горя, ако ти не гориш, няма кой да запали света. Има я искрата у него и с искрата на екипа си той може да направи за града ни много.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура