РЗИ – Смолян с творческо предизвикателство към гимназистите

14 Oct, 2019

Тази есен Регионалната здравна инспекция провежда конкурс на име СМАРТ.АРТ (don’t start) като част от дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014 -2020 г.). Конкурсът предлага на учениците от 8 до 12 кл. от училищата в област Смолян възможност за творческа изява във фейсбук чрез послания в изображение и текст в две категории.

Първата е в нашумелия сред младежите с предизвикателния си хумор интернет жанр „мийм“ (или „меме“). Във втората категория участниците могат да се изяват с „вдъхновяваща или образователна картина“, чиято идея се основава на т.нар. „вдъхновяващи цитати“, също разпространявани онлайн. Целта е по иновативен и привлекателен начин младите хора да насърчат своите връстници в социалната мрежа и извън нея към живот без дим и алкохол.

Събирането на предложенията започва на 15 октомври, а надпреварата ще се проведе чрез гласуване („лайкване“) след публикуването им на фейсбук страницата СМАРТ.АРТ (don’t start) в началото на ноември.

Победителите ще бъдат обявени на 21 ноември – Международния ден без тютюнопушене. Предвидени са атрактивни предметни награди, насърчаващи към активен начин на живот. За повече информация относно регламента желаещите могат да посетят страницата на конкурса на адрес: facebook.com/smart.art.rzi.

В подкрепа на инициативата вече тече здравно-информационна кампания в училища на Смолян и региона. На срещите експерти на РЗИ обсъждат с ученици от 8 и 9 кл. разнообразните рискове от употребата на цигари и наргиле, от все по-разпространените напоследък бездимни тютюневи изделия и електронни цигари (вейпове), като и от ранната употреба на алкохол сред младите хора.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура