Намаляват рестрикциите в инфектираните зони от Африканска чума

08 Oct, 2019

Областният управител Недялко Славов откри и ръководи днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, по време на което директорът на ОДБХ-Смолян д-р Сава Бозуков увери, че на територията на област Смолян няма установени нови случаи на заболяването Африканска чума по свинете.

Във връзка с откриването на груповия лов на дива свиня, д-р Бозуков информира, че със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков, таксата за изследване за трихинелоза е намалена на 5 лева без ДДС.

Инж. Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, запозна членовете на комисията с новоиздадената заповед на Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която касае промяна в мерките за биосигурност и сроковете, в които те се прилагат.

Заповедта може да прочетете ТУК

„Новата заповед на министър Танева значително намалява рестрикциите, скъсява сроковете и стеснява зоните, в които се прилагат строги мерки за биосигурност. От тази гледна точка всички дейности в горите, в това число и дърводобив, тъй като вече сме извън 30-дневния срок от откриване на огнищата, са разрешени.“, обобщи областният управител Недялко Славов.

Инж.Фурлански уточни, че на база на заповедта на министър Танева, е издал заповед, отменяща предходните му заповеди за ограничения в инфектираните зони, тъй като е изминал повече от един месец и в петте зони в област Смолян с установени случаи на АЧС. Относно откриването на груповия лов, директорът на РДГ-Смолян каза, че въпреки отпадане на забраните, се спазват превантивни мерки и от стопанствата са осигурени служители, които придружават всяка ловна дружина в региона, за да бъдат съблюдавани и да бъдат прилагани мерките за биосигурност.

„Без значение дали има установена във времето положителна проба за АЧС, трябва в абсолютно всички ловно-стопански райони да бъдат спазвани мерките за биосигурност.“, каза инж. Фурлански, като уточни, че с отпадане на забраната след изтичане на първия месец в инфектираните зони се допуска групов лов, но без кучета. След изтичане на втория месец могат да се извършват всички дейности, които са били позволени преди установяване на заболяването в тази зона.

Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, допълни, че във всички инфектирани зони на територията на ЮЦДП, в област Смолян или извън нея, е изтекъл едномесечния срок, т.е. вече на територията на цялото предприятие са разрешени всички дейности – ловно-стопански, горско-стопански, събиране на билки, събиране на гъби и други, при спазване на мерките за биосигурност.

Той увери, че с издаването на новата заповед на министър Танева е оптимизиран процеса по снабдяване на местното население с дърва за огрев.

Относно груповия лов на дива свиня, инж. Исаев обърна внимание, че констатираните нарушения при проверка от страна на служители на стопанствата са, че ловните дружини не са снабдени с фризери и ловците не се регистрират с GPS-координати при ветеринарните лекари. Той допълни, че за тези нарушения са направени предписания за отстраняването им в срок между 10 дни и един месец.

„Оставаме в повишена епизоотична обстановка, макар, че ситуацията е доста по-спокойна. Ангажимент на всички институции е, съобразно компетенциите,  да спазват или да прилагат мерките за биосигурност, както и да осъществяват контрол в рамките на техните правомощия.“, обобщи областният управител.

В заключение Славов каза, че при промяна на обстоятелствата или епизоотичната обстановка, своевременно членовете на комисията ще бъдат информирани за свикване на ново заседание.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура