Мониторинг на промишления шум в Смолян

08 Oct, 2019

До всички оператори, източници на промишлен шум в околната среда, РИОСВ-Смолян напомня за задълженията Ви, произтичащи от НАРЕДБА № 54 от 13 декември 2010 г. за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници на шум в околната среда.

Съгласно чл. 27 на цитираната наредба, операторите е необходимо да извършват собствени периодични измервания на показателите за шум, както следва:

  1. при въвеждане в експлоатация на нов промишлен източник, както и след смяна на производствената техника и/или промяна в условията на експлоатация на производственото оборудване;
  2. за действащи промишлени източници – не по-малко от един път в рамките на две последователни календарни години;
  3. в съответствие с условията, определени в решения по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционни предложения по чл. 99 ЗООС и издадените комплексни разрешителни по чл. 117 ЗООС .

След извършване на собствени периодични измервания е необходимо същите да се представят в РИОСВ-Смолян.

Шумът е един от основните фактори с неблагоприятно въздействие върху населението, присъстващ като нежелан или вреден външен звук, причинен от човешката дейност, в т.ч. излъчван от автомобилния, железопътния и въздушния транспорт, от инсталации и съоръжения на промишлеността и от локални източници. Показателите за шум в околната среда са физични величини, при чието определяне са отчетени степента и границите на дискомфорт на гражданите, изложени на шум. След замърсяването на въздуха, факторът шум е от основно значение за здравето на хората.

Основната цел на мониторинга на шума от промишлени източници е да предоставя информация за състоянието на акустичната среда на населените места, вследствие дейността на промишлените предприятия – източници на шумово излъчване.

При наличие на превишаване на граничните стойности по Наредбата за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и вредните ефекти от шума върху здравето на населението, се издават задължителни предписания от Регионалните инспекции по околна среда и води и се извърша контрол по тяхното изпълнение.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура