Смолян: Кулинарно шоу показа забравени родопски вкусове

06 Oct, 2019

Марудници, тенурки, качамак и други специалитети от родопската кухня опитаха посетителите на кулинарно шоу в центъра на Смолян. Събитието се проведе със специалното участие на шеф Манчев.

Дегустациите бяха организирани от местния клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan по време на зрелищното автомобилно шоу Smolyan Race.

Една от основните цели на клуба е да върнем забравените родопски вкусове, посочи Димитър Паскалев – председател на Chefs Club Smolyan.

Общо 45 готвачи членуват в клуба, който отпразнуваха с пищна церемония една година от създаването.

Някои от дегустаторите бъркат марудниците с американски палачинки, а тенурките с новото название – пърленки, обясняват смолянските кулинари. Наред с популярните ястия пататник и клин, родопската кухня все повече се признава и харесва, твърдят членовете на Chefs Club Smolyan.

Те са категорични, че родопският кулинарен вкус се вписва много добре, защото е нещо различно. Замисълът за създаването на клуба беше именно да се вдигне самочувствието на професионалните готвачи от Смолян и да повярват в нивото на кухнята, която предлагат, допълва Паскалев.

Организираните от Chefs Club Smolyan през тази година презентации и кулинарни демонстрации вече доказват високите оценки за професионалните готвачи, които представят по осъвременен начин традиционната кухня на Родопите, предаде БТА.

Работодатели от курорти, хотели и заведения в Смолянска област вече се допитват до клуба, който задава професионалното ниво в бранша. В региона също се забелязва сериозен недостиг на готвачи, уточняват от Chefs Club Smolyan.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура