Близо 50 тона е новата реколта от смилянски фасул

27 Sep, 2019

Най-малко 50 тона е новата реколта от смилянски фасул, която е произведена от земеделците в Ардинското корито, където се отглежда автентичната земеделска продукция. Това съобщи Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул.

„Реколтата и качеството е много добра тази година, шареният фасул е по-малко, но едрият е доста“, коментира Чикуртев.

Според него цената на фасула няма да търпи промени през есента, а ще запази цената от 8-9 лв за килограм, като една от известните вериги магазини е започнала изкупуването на реколтата, като го предлага в момента на промоционална цена от 9,99 лв.

„Имам наблюдения, че от миналата година остана не реализирана продукция, заради което този сезон ще помогнем на стопаните“, добиви председателят на Земеделската кооперация.

Качеството на картофите също е много добро в Смилян и околните села, като цената варира около 1 лв. „През годините, площите на които се отглеждат картофи намаляха доста, но добивът тази година е добър, като от 1 дка се изкарват от 2,5 до 3 тона“, категоричен е Чикуртев.

От кооперацията проявяват готовност да подпомагат семейства от региона, които искат да отглеждат картофи, като ще финансират бизнес планове в тази сфера, като също ще се съдейства за изкупуване на продукцията от определена марка верига магазини, предаде „Дарик”.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура