Славка Чакърова: Чепеларе се утвърди като целогодишна дестинация

26 Sep, 2019

Община Чепеларе се утвърди като целогодишна дестинация. Това според кмета Славка Чакърова е най-важният успех за приключващия й мандат начело на общината. През тези 4 г. потокът от туристи се е увеличил значително, над 30% е ръстът на нощувките в местата за настаняване, а Чепеларе се налага като “Зеленото сърце на България”. Значими инвестиции в туристическа и образователна инфраструктура, подкрепа за възстановяване на спортните клубове на Чепеларе, партньорство с бизнеса са важните приоритети, които общинският екип е следвал през 4-годишния мандат.

Ръстът в туризма според Славка Чакърова е илюстрация на атмосферата на партньорство между община и местния туристически бизнес. Общината е инвестирала в подобряване на инфраструктурата, в туристическия имидж и в марката “Чепеларе- зеленото сърце на България”.

Увеличението на туристите се наблюдава както при зимния, така и през летния сезон. В пределите на Община Чепеларе попада и част курорта Пампорово, за който местната власт изпълни проекти за рехабилитация на тротоари и улици, за монтиране на енергоспестяващо улично осветление. Общинската управа е представила Чепеларе като дестинация на всички значими туристически борси. Богатият културен и спортен календар на родопския град привлече допълнително туристи, отчитат общинарите. Хайдушки празници “Капитан Петко Войвода”, фестивал на шлагерната песен “Полъх от минали мечти” , празници на хорото, на картофите, спортни състезания са част от събитията, водещи нови туристи в Чепеларе. Първият фолклорен фестивал на Международната полицейска асоциация, който се проведе през септември, също избра Чепеларе за домакин на форума.

Броят на нощувките в хотелите и местата за настаняване е увеличен значително през 4-годишния период. През 2015 г. отчетените от хотелиерите нощувки са 253 хиляди, в края на 2018 г. се увеличават до 355 хил., а към 31 август т.г. са 300 хиляди за първите 8 месеца на годината.

Изградени детски площадки, ремонти на училищни сгради, нова площадка за стрийтфитнес са част от дейностите на Общината, насочени към младото поколение на Чепеларе. Възстановени са спортните клубове, които продължават традициите на шампионите на Чепеларе. Над 40 деца са в клуба по сноуборд и около 20 нови надежди тренират биатлон. Трима от малките сноубордисти ще се включат тази година в националния отбор. За следващия зимен сезон се планира купата по сноуборд “Радослав Янков” да стане национална, предаде БТА.

Над 7 млн. лв. се изчисляват приключените проекти на общината през мандата. Местната управа отбелязва траен ръст при собствените приходи, след като е увеличена събираемостта. Задлъжнялостта обаче остава на нивата около началото на мандата, тъй като междувременно са се увеличили средствата за дофинансиране на различни дейности. Милионите лева дългове на общината са наследени и натрупани от предишни ръководства на местната управа.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура