Пореден случай на Африканска чума в Смолянско

04 Sep, 2019

След случая със заразеният глиган в района на язовир „Въча“, положителна проба за Африканска чума е установена и при глиган, намерен в местност край с. Павелско, общ. Чепеларе. Това съобщиха от Областната администрация в Смолян.

За новото огнище потвърдиха и от Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Смолян. Наличието на Африканска чума по свинете е установено при труп на малко диво прасе, открито над с. Павелско.

Предстои да бъдат издадени заповеди за обявяване на инфектирана зона и за мерки за ограничаване на достъпа до района. На този етап се очакват всички последяващи действия, които се прилагат при инфектирани зони, като в радиус на 8 км се забранява всякакво движение на хора и извършване на каквито и да е дейности, освен определените като неотложни.

С този случай огнищата на чума в Смолянска област стават 5 след другите положителни проби за чума, намерени край с.Змеица (общ. Доспат), Държавно ловно стопанство “Извора” (общ. Девин), с. Забърдо (общ. Чепеларе) и с. Михалково (общ. Девин).

Заради огнището на заразеното прасе, което бе открито на опашката на язовир „Въча“, край девинското село Михалково, се забранява движението на туристи, рибари, гъбари  и други в инфектираната зона.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура