Ново огнище на Африканска чума в Смолянско

03 Sep, 2019

Нова положителна проба за Африканска чума по свинете е установена в област Смолян. Пробата е от труп на глиган, намерен в района на девинското село Михалково. Това стана ясно от поредното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия.

Мъртвият глиган е намерен от турист в опашката на яз. “Въча”, уточни зам.-областният управител Владимир Гърбелов.

Регистрираните огнища в Смолянска област вече са 4. Първото бе край с. Змеица, Община Доспат, след това в района на Държавното ловно стопанство-“Извора” край Девин и край с. Забърдо, Община Чепеларе.

Всички установени досега случаи на Африканска чума в Смолянско са от открити мъртви глигани. Изследванията от отстреляните диви прасета са отрицателни.

„Очаква се получаването на заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за обявяване на огнището, след което от Регионална дирекция по горите – Смолян ще се определи 8 километровия район, в който, за съжаление, ще бъдат наложени ограничителните мерки“, каза д-р Сава Бозуков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян.

На жителите в засегнатите села ще бъде оказано съдействие да бъдат пренасочени за дърводобив в съседни землища, които са извън зоната на инфекция. Като втори вариант е възможността да изчакат двумесечния период на ограничаване на достъпа, уточняват лесоспециалисти. Близо 90% от жителите в селата в община Доспат, които се оказаха в първото огнище на чумата при с. Змеица, вече са осигурени с дърва за огрев, заявиха представители на Южноцентралното държавно предприятие.

От Областната епизоотична комисия очакват отговор от Министерството на земеделието дали ще се разглеждат като неотложни дейности санитарните сечи в гори, намиращи се в инфектираните зони. От Районната дирекция на горите в Смолян посочиха резултати от проверки, според които извозването на дървесина от временен склад в рамките на зоните се извършва при стриктно спазване на мерките за биосигурност.

От страна на инж. Ивайло Исаев, зам.-директор на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян беше представена информация за процеса по снабдяването на населението с дърва за огрев и трудностите, които се срещат в тази посока. Съвместно със зам.-кметовете на общини се дискутираха възможните варианти за осигуряването на местното население от засегнатите райони с дърва за зимата.

Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян, инж. Венцислав Фурлански информира за създадената организация по транспортирането на дървесината, която е налична на временен склад. „Контролните проверки, които се извършват показват, че се спазват стриктно мерките за биосигурност, дезинфекцират се автомобилите и дървесината, която е била в контакт“, каза инж. Фурлански.

 

Photo: Flickr

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура