Знаете ли, че…Смолян е най-дългият град в България

26 Aug, 2019

С дължината си от около 25 км Смолян е най-дългия град у нас, което се дължи на линейното му застрояване по поречието на река Черна. Освен това той е и най-малкият областен център в страната.

Градът е сгушен в сърцето на Родопите, на 1035 метра надморска височина. Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност.  През вековете е носил имената Езерово, Ахъ Челеби и Пашмакли.

Пашмаклии е преименуван на Смолян със Заповед 2820, с която са преименувани общо 1043 населени места в България през 1930 г.

През 1936 г. около запазените развалини на старата крепост Аетос (Орел) над Смолян са направени разкопки, разкрили крепостни зидове от камък и хоросан, дебели близо 2 метра и старо славянско селище Могилата.

На 18 юни 1960 г. градовете Смолян и Устово и селата Райково и Езерово се обединяват в град Смолян. Смолян е бил стар административен център, Райково е било занаятчийски център, а Устово – търговски.

Смолянският регион е наситен с неповторими планински гледки и панорами. Една от най-посещаваните забележителности в района е Каньонът на водопадите. Разположен край Смолян, Каньонът на водопадите представлява уникална еко пътека, която преминава покрай приказни водопади. Най-големият от тях е висок 68 метра. Истинска наслада са и Смолянските езера, известни с отрицателната йонизация на въздуха. В Смолянско се издига най-високият връх в Родопите – Голям Перелик (2191 м).

Интересен факт е, че Нос Смолян в Антарктика е наименуван на град Смолян. Името му е официално дадено на 28 юли 1997 г.

В Смолян функционират различни спортни клубове. Местният футболен клуб Родопа (Смолян) се подвизава в Трета лига. В града има още Волейболен клуб Родопа, Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ (с над 200 медала от републикански първенства), Ски клуб „Пампорово“ и Ски клуб „Родопа“, Спортен клуб по спортни танци „Фен-85“, тенис клуб и др.

Град Смолян разполага с два футболни стадиона, спортна зала, 2 закрити басейна, тенис кортове, площадки за скейтборд, баскетбол и други. Смолян е с дълги традиции в зимните спортове. Близостта на града до курорта Пампорово предоставя прекрасни възможности за практикуването на ски спортове и провеждането на различни състезания по ски, сноуборд, ски-бягане от национален и международен ранг. Пампорово се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България.

Смолян е дом на космическата Валя Балканска и родно място на актрисата Аня Пенчева. Градът е дал на България много спортисти, сред които има олимпийски медалисти, световни и европейски шампиони. Олимпийски медалист е Антоанета Френкева, която е първата българска плувкиня с два олимпийски медала от Летните олимпийски игри в Сеул през 1988 година, когато е на 17 години. Също така и Величко Чолаков, който извоюва бронзов медал от олимпиадата в Атина през 2004. Възпитаник на спортното училище в Смолян е и легендата в плуването Петър Стойчев. Смолянското момиче Спаска Топалова спечели два златни медала в Световните зимни игри на „Спешъл Олимпикс – Айдахо (САЩ) 2009“.

Един от най-мащабните проекти не само за Смолян, но и за цяла България, е СТЦ Перелик. Планираните инвестиции в проекта са многомилионни.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура