Фестивалът „Забранено за възрастни“ с отличие от националните награди „Про Култура”

15 Aug, 2019

На церемонията по случай годишните национални награди „Про Култура”, състояла се във Варна, Международният театрален фестивал за детска и младежка публика “Забранено за възрастни” получи Диплома за Отличие в категория “Фестивали”.

Номинацията на фестивала, като събитие с особена важност за Смолян и едноименната област, беше излъчена от областния управител на област Смолян Недялко Славов и от заместник-областния управител Андриян Петров.

Фестивалът се провежда ежегодно в първата седмица на октомври от 2012 година насам в град Смолян и на територията на всички общини от областта. Организатор на събитието е Фондация „За Родопите“ съвместно с община Смолян. Програмата в областта е под патронажа на областния управител Недялко Славов.

Всяко издание на фестивала дава възможност на децата и младежите от региона да съпреживеят най-добрите театрални спектакли от България и чужбина, създадени специално за тях. Представленията са над 35 и се провеждат в населените места в цялата област. Сцените за спектаклите само в град Смолян са над 10 – залите в Театъра, читалища, актови зали на училища и др. В останалите общини от областта спектаклите се играят на сцените на читалищата в населените места или в училищата. Важен партньор в организацията на фестивала е РУО-Смолян. Фестивалът получава подкрепа, както от община Смолян, така и от Министерство на културата, Фондация „Америка за България“ и др.

VIII-то издание на фестивала е планирано за периода 30 септември – 4 октомври 2019 г. В него ще вземат участие 12 професионални трупи  от България, Турция, Швеция и Испания. Представления ще има в над 20 градове и села във всички общини на област Смолян. Интересен акцент в програмата е и специалната безплатна прожекция на филм за глухи.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето