Започна прием на проекти за управление на отпадъците

23 Jul, 2019

ОИЦ–Смолян разясни условията за кандидатстване и особеностите при подготовка и изпълнение на проекти по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

В информационното събитие взеха участие 25 души – потенциални кандидати по процедурата – представители на общинска администрация, фирми и неправителствени организации.

Експертите от ОИЦ-Смолян запознаха присъстващите с изискванията към кандидатите, с допустимите дейности и разходи, с видовете финансова помощ спрямо кандидатите и други ключови моменти от разработването на проектните предложения.

Чрез дейностите за предотвратяване, за подготовка за повторна употреба и за рециклиране на битови отпадъци се цели формиране на общество с нулеви отпадъци, преход към кръгова икономика в България и подпомагане постигането на рециклиране на 50 % от битовите отпадъци до 2020 г. По процедурата се финансират проекти, които ще приложат добри практики с постигнати резултати в управлението на отпадъците.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 9 779 150 лв. Проектните предложения трябва да са на максимална стойност 200 000 евро, като безвъзмездната финансова помощ е 100%.

Крайният срок за прием на проекти по процедурата е 26.08.2019 г., а кандидатстването е изцяло електронно чрез информационната система ИСУН 2020, където е поместен и пълният пакет с документи.

КАНДИДАТИ:
Кандидати по настоящата процедура могат да бъдат:
– общини (кандидати община и общинско предприятие на същата община ще се считат за един и същи кандидат);
– юридически лица със стопанска цел (ЮЛСЦ), вписани в Търговския регистър, регистрирани по съответния ред най-малко преди 18 месеца, предхождащи месеца, в който е подадено проектното предложение;
– юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които са определени за извършване на общественополезна дейност, които като цел на организацията в устава/учредителния акт са разписали такива текстове, от които да е видно, че поне една от целите на организацията е свързана със защита/опазване на околната среда, регистрирани по съответния ред най-малко преди 18 месеца, предхождащи месеца, в който е подадено проектното предложение.

БФП не се предоставя на кандидат, който представлява предприятие в затруднено положение по смисъла на законодателството за държавни помощи.

ЦЕЛИ НА ПРОЦЕДУРАТА:
Специфичната цел 1 на Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. е намаляване на количеството депонирани отпадъци и съответно увеличаване на дела на рециклирането на отпадъци. Съобразено с това, целта на настоящата процедура е чрез финансирането с приоритет към дейности, които се намират най-високо в йерархията при управление на отпадъците, да се подпомогне постигането на целите, заложени в чл. 31, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), по отношение на битовите отпадъци.

Регламентираният приоритетен ред (йерархия) при управление на отпадъците, съгласно европейското и българското законодателство е:
а) предотвратяване на образуването им;
б) подготовка за повторна употреба;
в) рециклиране;
г) друго оползотворяване, например оползотворяване за получаване на енергия;
д) обезвреждане.

Дейностите, които ще се финансират по настоящата процедура и чрез които ще се постигнат поставените цели, следва да са свързани с третиране само на битови отпадъци и да се отнасят до: предотвратяване на образуването им и/или за подготовка за повторна употреба, и/или за рециклирането им. Повишаването на осведомеността и общественото самосъзнание за спазване на йерархията за управление на битовите отпадъци е от ключово значение в контекста на инициативите за предотвратяване на отпадъците и за увеличаване на участието на гражданите в разделно събиране.

Съгласно националното законодателство разделното събиране при източника е ангажимент на кмета на общината (за рециклируемите, вкл. биоразградимите отпадъци, различни от схемата отговорност на производителя) и организациите по оползотворяване. За организиране системите за разделно събиране на масово разпространени отпадъци (МРО) се събират продуктови такси, с които се финансират тези дейности. Предвид това, по ОПОС 2014-2020 г. не се финансират мерки, за осъществяването на които се ползват средства от продуктови такси.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура