Рожен събра над 200 000 посетители от страната и чужбина

20 Jul, 2019

Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството.

Традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни над 200 000 посетители според данни на организаторите.

Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Трябва да вземем пример от Рожен, за да бъдем по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България,  заяви пред журналисти  Цвета Караянчева. Според нея Рожен е уникален събор, който “пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата”.

Музика от всички фолклорни области на страната звучи на 4 сцени на Рожен в изпълнение на над 3500 участници в Националния фолклорен конкурс. В сензацията на втория ден от събора се превърна 28-годишната Рейчъл от Тексас, изпълнила изключително емоционално, точно и красиво “Девойко, мари хубава”. Младата американка посещава за първи път България, след като вече е влюбена в българския фолклор. Неповторимото й изпълнение на емблематични български фолклорни песни не издава и за миг, че пее чужденка. Рейчъл разказа пред журналисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния ритъм.

Музейни изложби, изложения на занаятчийски и местни кулинарни произведения, базари на био продукти бяха представени в съборното селище на Рожен. Щандове с мурсалски чай, продукти от горски плодове и гъби, млечни и месни храни от фермата представиха Родопския регион. Посетителите в Етно селище на Роженските поляни имаха възможност да получават уроци по гайда, да учат родопски хора или народни песни. Етно селището представи възстановки на къщи от различни етнографски области на страната.

 

 
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура