Община Смолян реализира социален проект за възрастни хора и лица с увреждания

16 Jul, 2019

Община Смолян стартира изпълнението на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот на възрастните хора и лицата с увреждания от община Смолян.

Специфични цели:
1. Подкрепа на хората с увреждания, чрез предоставяне на мобилни интегрирани здравно – социални услуги в техните домове, съобразени със специфичните им потребности;
2. Разширяване обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността и подобряване качеството на живот на възрастните хората, лицата с увреждане и техните семейства.

За реализирането на проекта ще бъдат изпълнени следните дейности: Закупуване на МПС, доставка на обзавеждане и оборудване, необходими за качественото предоставяне на услугите и изпълнение на проекта; Подбор на потребители и персонал; Обучение и супервизия на персонала; Предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги.Услугите ще се предоставят от екип, включващ координатор/диспечер; шофьор; медицинска сестра; рехабилитатор; психолог и 23 домашни помощници.

Почасовите мобилни интегрирани здравно-социално услуги ще се осъществява от Звено/Дирекция на общинска администрация Смолян, на които ще бъде възложено патронажната грижа, като услуга от общ икономически интерес и в съответствие с разработена от Министерство на здравеопазването програма/методика/ за предоставяне на патронажна грижа и стандарти за качество на услугата.
От услугите ще се възползват общо 120 възрастни хора и лица с увреждания, живеещи на територията на община Смолян.

Всяко лице от целевата група ще може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден, като услугите могат да бъдат следните:
– поставяне на инжекции, смяна на превръзки, измерване на кръвна захар, рехабилитация и др., съгласно нуждите на потребителите, които са допустими да се предоставят извън медицинско заведение;
– психологическа подкрепа и консултиране;
– придружаване до различни институции;
– помощ в домакинството;

Общата стойност на проекта възлиза на 318 192 лева, а продължителността му е 16 месеца.

OП РЧР 2014-2020, Процедура ДБФП BG05M9OP001-2.040 “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2”

Проект Рег. №BG05M9OP001-2.040-0033 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания от община Смолян“

Подаден на 13.03.2019 г.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура