Обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе за Роженския събор

10 Jul, 2019

Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик по време на Роженския събор.

В дните от 19-ти до 21-ви юли обществения транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе към Роженските поляни ще се движи от 8:00 ч. до полунощ на 30 минути. При повече пътници автобусите ще тръгват веднага след като се запълнят.

Основната цел на организирания транспорт е облекчаване на трафика към Рожен, затова ще има безплатни буферни паркинги в Пампорово и Чепеларе, където  посетителите на събитието да оставят колите си и да се придвижат до поляните с автобуси.

Община Смолян информира гражданите и гостите на общината, желаещи да посетят Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен” 19-21 юли 2019 г., че има осигурен обществен транспорт за трите дни на събора.

Автобусите ще тръгват в 8:00 ч. от спирка Синдикат – гр. Смолян, кв. Устово (бивша Автогара) на всеки 30 минути, с маршрут Устово – с. Бостина – с. Соколовци – вр. Рожен хотел КООП

Последният автобус от кв. Устово посока Рожен е в 22,30 ч. Последният автобус от вр. Рожен е в 00:30 часа.

Цена на билета в едната посока (Устово – Рожен) и (Рожен – Устово) – 3.00 лв.

Автобусите от к.к. Пампорово ще тръгват от следните местостоянки паркинг на хижа „Студенец“; паркинг на хотел “Замъка“, паркинг на хотел “Снежанка“ и кръстовище пред Дан Мар. Първият автобус от посочените местостоянки е в 8:00 ч. Цена на билета в едната посока 3.00лв.

Транспортното обслужване на гражданите ще се осъществява от лицензирани превозвачи работещи на територията на Община Смолян.

Буферният паркинг в Чепеларе ще е край реката в района на фабриката за ски „Амер спортс България“, а в Пампорово – на Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „Пампорово“ ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за движение, а паркинга пред Студенец ще се използва и за маневриране на автобусите.

Общественият транспорт от Пампорово ще тръгва от три точки: паркинга на Студенец; от хотел „Мургавец“ и от хотел „Снежанка“. Автобусите от Чепеларе до Роженските поляни ще тръгват от местната автогара.

Движението на автомобили от Смолян към Рожен ще е по маршрут Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен.

В дните на събора движението на моторно-превозни средства по главния път от с. Проглед и бензиностанция Петрол към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен. В този участък ще е забранено паркирането и ще е осигурено регулиране на движението, за да се избегнат тапите.

За идващите от Пловдив и Пампорово в началото на събора ще е организиран безплатен паркинг за над 3000 автомобила, като на излизане автомобилите ще преминават по горски път, излизащ на разклона Проглед-Пампорово.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен, от където  ще се влиза през централния вход на лагера.

Автобусите с участници във фолклорния конкурс ще могат да паркират със съответните пропуски в едната лента на главния път над Роженските поляни, като другото платно остава свободно за движение на превозни средства, ангажирани с организацията на събора.

Основната препоръка към всички, решили да посетят Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019,  е да ползват обществения транспорт и буферните паркинги, за да се избегнат тапите и дългото изчакване в колони по трасето.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура