Мелемов: Двете последни сесии са чисто политически за извличане на дивиденти

05 Jul, 2019

Имаше поредна сесия на Общинския съвет, който в последните месеци работи в режим на извънредност, заяви пред журналисти кметът на Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ).

Заседанието по думите му е било провалено от опозицията, като това е пренебрежение и към смолянската общественост.

В извънредното заседание бе предвидено да се разисква Роженският събор по искане на опозицията, която бе внесла докладна, но без формулирано решение.

„Мога да претендирам, че общината се управлява открито, ясно и прозрачно“, обяви Мелемов.

Той обясни, че Роженският събор е включен в националния и местния културен календар. Провежда се за трети път, като в Културния календар за него са предвидени 80 000 лв.

На съветниците е раздаден договора, който е сключен със сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, което е наемател на ливадите, както и разходите на общината.

„Бях готов да ги запозная с всички ангажименти и задължения на община Смолян във връзка с мероприятието, защото не можем да се лишим от нито един разход“, поясни кметът.

Ангажимент на общината е провеждането на националния фолклорен конкурс, осигуряването на сцени и тяхното озвучаване, осветлението и техническото обезпечаване, осигуряване на полиция, обществен транспорт, регулиране на автомобилния трафик и др.

„В тези разходи няма пазарлъци и няма как да има. Общината има разписани задължения и нищо не е по-различно от това, което сме правили предишните години“, коментира Мелемов.

Той отбеляза за пореден път, че общината не се занимава с търговска дейност и не търси печалба.

„Имаше въпрос от един съветник каква ще бъде печалбата. Ние не сме търговско дружество и мащабното събитие е за хората и традициите, а не за търсене на печалба“, каза Мелемов и попита риторично: „Кое за Роженския събор е скрито? От кое ние да търсим печалба?“.

Той отбеляза, че и преди 100 години, когато е възникнал съборът, той не се е провеждал с цел печалба.

Градоначалникът обясни, че Роженският събора се организира съвместно със сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, защото те имат договор за земята и няма как друг да го организира.

„През 2006 г. Министерството на културата е дало 360 000 лева за събора на Рожен и те естествено не са стигнали, а общата изразходена сума е 500 000 лева“, припомни Мелемов и попита тогава какви разходи и приходи са направили от събора и къде е печалбата.

По думите му идеята не е да се върже бюджетът на общината с този събор, а се прави, за да се съхранят традициите и да се привлекат туристи, което е прекрасна реклама за Община Смолян.

Другата тема на тази сесия беше за футбола в Смолян.

„Още преди няколко години сме коментирали с ФК „Родопа“, че ако влязат във В-група, общината ще ги подкрепи. Футболистите на това разчитаха и тази година, за наше щастие, се пребориха. На втора сесия вкарваме такава докладна, защото ФК е поискал сума от 50 000 лв.“, поясни кметът.

Според него двете последни сесии са политически – за извличане на дивиденти, но политика трябва да се прави само и единствено за гражданите.

„Каква политика да правим от това, че е влязъл отборът във В група и искат подкрепа. Ако питаме всички съветници по отделно, всеки ще каже, че е съгласен, но идват на сесия и се започва едно надцакване на пари и всичко се прави с цел да не се случи тази помощ и хората да са недоволни. Всяка седмица се провежда заседание на ОбС, от което не произтича никакво решение в полза на хората, а единствено коалицията БСП-КРОС – в.“Отзвук“, както каза един съветник, да спечелят някакви дивиденти. По-важно е обществото да има полза от работата на ОбС“, каза още Мелемов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура