Мечка се появи в Смолян

05 Jun, 2019

Сигнал за мечка в района на улица „Младост“ в Смолян провериха РИОСВ – Смолян и РУ – Смолян. Сигналът е получен на 4 юни, около 22 часа.

Подалите твърдят, че от около 2 седмици мечка слиза в района около къщите, където при проверката са констатирани изхвърлени битови отпадъци.

Извършен е обстоен оглед на мястото, посочено в сигнала, в посока кв. „Станевска“ и по пътя за село Турян. Поради факта, че е валяло дъжд и са преминали доста хора, коне и кучета, следи не са открити.

Ще бъдат дадени предписания на община Смолян за почистване на нерегламентираните замърсявания около къщите на улицата, тъй като те са причината за слизането на диви животни в населеното място. През седмицата е проверен и сигнал за мечка с малки в района на село Могилица.

РИОСВ – Смолян, съгласно законовите си правомощия предприема действия при намиране на бедстващи защитени видове и при оценка на щети, нанесени върху селскостопанско имущество от кафява мечка. Екоинспекцията участва и при провеждане на годишен мониторинг на защитени видове. Правомощия по отношение на прогонване, преместване или отстрел на кафява мечка, инспекцията няма.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура