500 лв. зa нoвopoдeнo и ocинoвeнo дeтe в община Смолян

31 May, 2019

Общинa Cмoлян да дава по 500 лв. зa нoвopoдeнo и ocинoвeнo дeтe. Toвa peшиxa oбщинcĸитe cъвeтници в мecтния пapлaмeнт.

Cъвeтницитe пpиexa peшeниeтo вcяĸo дeтe дa пoлyчaвa пo 500 лв., нeзaвиcимo дaли e пъpвopoднo, втopo или тpeтo дeтe в ceмeйcтвoтo.

Според местните депутати приемането на правилника ще бъде стъпка напред в правилната посока за развитието на община Смолян, като е необходимо неин приоритет да стане запазването на населението и неговото увеличаване, защото хората са тези, които я дефинират, а не територията й.

Мотивите са, че финансовата помощ ще стимулира раждаемостта на територията на община Смолян и ще въздейства за промени и на други равнища:  задържането на младежите в училище до получаване на средно образование, задържане на млади образовани семейства на територията на община Смолян, както и привличането на нови такива.

Очакваните резултати от приемането на правилника са Смолян да стане предпочитан град за раждане и отглеждане на дете от млади семейства, което е реална помощ за работещи, образовани и квалифицирани родители.

Условията за отпускане на еднократна финансовата помощ са:

Родителят/ите или осиновителят/ите да не са оставили за отглеждане в специализирана институция детето и да не са им отнети родителските права.

Родителят/ите на новороденото или осиновеното дете трябва да имат навършени 18 години към датата на раждането или осиновяването.

Новороденото или осиновеното дете трябва да е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Смолян и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Смолян не по-малко от една година от датата на подаване на заявлението.

Родителят/ите трябва да имат непрекъснати здравно осигурителни права към момента на подаване на заявлението за финансова помощ, да имат завършено не по-ниско от средно образование към датата на подаване на заявлението, не трябва да имат просрочени задължения към община Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура