Стотици смолянчани се включиха в празнично шествие за 24 май

24 May, 2019

С внушително празнично шествие и тази година в Смолян отбелязаха 24 май – Денят на българската просвета и на славянската писменост. В него се включиха стотици смолянчани.

Шествието беше предвождано от Общинския духов оркестър под звуците на химна „Върви ,народе възродени“ и продължи до Амфитеатъра на Новия център в града. В шествието участва и Трети ученически гвардейския отряд.

В шествието се включиха кметът Николай Мелемов, депутатът д-р Даниела Дариткова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на общината Момчил Николов, началникът на РУО Мария Семерджиева, общински съветници, представители на различни институции и много граждани с български флагове.

Кметът Мелемов поздрави всички ученици, учители, просветни дейци и граждани на Смолян и общината по случай 24 май .

„За мен е огромна привилегия и чест да ви поздравя с най-българския празник. През вековете България единствено е просъществувала, защото сме запазили нашата идентичност. А без култура и писменост това бе невъзможно. От името на цялата смолянска общественост изказвам огромната си благодарност и признателност пред вас, защото това, което правите, без сърце няма как да бъде предадено на децата. Затова ви пожелавам сили, воля, здраве и подкрепата на цялата общественост. На учениците пожелавам да са весели, щастливи и да помнят род и Родина. Честит празник, скъпи съграждани!”, посочи в празничното си слово Мелемов.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2019 г. , които градоначалникът връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

За втора година община Смолян връчи награди на ученици по случай 24 май. За принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…”.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура

Времето