Ден на ученическо самоуправление се проведе в Девин

09 May, 2019

Днес 09 май 2019 г. по традиция се проведе ученическо самоуправление в сградата на Община Девин. В образователната инициатива, посветена на Деня на Европа ,на която ученици и управляващи си размениха ролите, се включиха деца от X ;XI и XII клас на СУ „Христо Ботев” гр.Девин.Седем ученика поеха цялото управление на общината като замениха за няколко часа общинското ръководство. „Кмет за един ден” бе ученикът от 12”А” клас-Светослав Банкатев , който разбра, че освен правомощия кметът има и много отговорности. В ролята на зам.-кмет на Община Девин за един ден бе Симеон Синапов от 11”А” клас; Председател на Общински съвет стана Антон Карагегов от 11”А” клас;Секретар на Община Девин- ученичката Джансел Вели от 11”Б”клас, съответно на ръководни длъжности като началници на отдели „управляваха”- Димитър Чолаков от 11”Б” клас-началник Отдел Устройство на територията, Икономиката и Общинска собственост; на длъжността началник Отдел Европейски фондове и програми, Туризъм и Хуманитарни дейности застана Костадинка Цанкова- 10”А” клас; и началник отдел Бюджет, Финанси и Управление на човешките ресурси бе Симона Пуртева от 10”А”клас.Работният ден на ученическия екип в Общинска администрация започна от 9:00 часа със запознаването им с местния ръководен екип. Кметът Красимир Даскалов посрещна “новото” ръководство в заседателната зала на общината и ги приветства с думите:„Ще бъде удоволствие за мен, да сте през целия ден заедно със всеки един от нас.”
И ги запозна с историческите събития от днешната дата:
„На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.Датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на „второто раждане” на Европа, която благодарение на победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция се е спасила от смъртна опастност от хитлеро-фашистката „чума” през Втората световна война. 9 май е ден, тясно свързан с мира.В народите на СССР, дори и днес 9 май се отбелязва като „Ден на Победата”, в който се прекланят пред паметта и отдават благодарност на всички, паднали над 20 милиона съветски граждани в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа.”
След това покани всички присъстващи да се отправят към паметника на загиналите за свободата на България, и с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя да почетат паметта им.В края на работния ден, учениците споделиха своите впечатления от прекарания ден с ръководството на Общинска администрация. Младежите акцентираха върху това, че работата на служителите е изключително сериозна и отговорна. Те имаха възможност да отправят своите съвети и идеи към Кмета на Община Девин за бъдещото развитие на града.Той от своя страна им подари по една снимка в рамка за спомен, грамота за отличното им представяне и ги покани на обяд.Денят на Европа- празник на Европейските общности, на единството и мира.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура