5 млн. лева за пътя Ардино – Неделино – Златоград

12 Apr, 2019

Парламентарно питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството за пътя към Неделино отправи народният представител от Смолян д-р Красимир Събев /ГЕРБ/.

Участъкът е важен за подобряване на транспортната свързаност между по-отдалечената община със Златоград и областния център Смолян.

От отговора на министър Аврамова се разбра, че пътната отсечка с дължина около 10,5 км е сред тези, които се нуждаят от превантивен ремонт, а индикативната му стойност е около 5 млн. лв.

Дължината на участъка от третокласния път на територията на област Смолян е около 20 километра, от които по-голямата част са с нарушени транспортни качества. Експертите от Областно пътно управление – Смолян, отчитат като най-критично състоянието на пътя в участъци с обща дължина 10.439 км., бе част от отговора на министър Аврамова.

„При км 15+795, вследствие падналите през пролетта на 2015 г. проливни валежи от дъжд са разрушени: насип; конструкция на пътя; банкет и част от дясно платно за движение. При усложняване на метеорологичната обстановка и наличие на нови валежи съществува реална опасност от прекъсване на пътя, при което ще се спре движението на целия автомобилен поток. Поради ограничен бюджет през последните години са извършвани само дейности по текущ ремонт и поддържане“, отбеляза тя.

Аврамова потвърди, че състоянието на настилката е лошо – с пукнатини, ускорено износване, изкърпени места и единични дупки. Отводняването също е нарушено. Хоризонталната маркировка е износена. Вертикалната сигнализация е непълна. Ограничителните системи не отговарят на изискванията.

„Именно поради значението на пътя и с оглед силно влошеното му експлоатационно състояние, експертите от Агенция „Пътна инфраструктура“ са включили горепосочения участък с дължина около 10,5 км в проектосписък с отсечки, нуждаещи се от превантивен ремонт. Индикативната стойност на обекта е около 5 млн. лв.“, конкретизира регионалният министър.

Миналата година за този обект била възложена изработката на технологичен проект, който е готов. Следва одобрението му от Института по пътища и мостове и съгласуване от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Обектът е предвиден в ремонтната програма на Агенцията за тази година“, уточнява министър Аврамова.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура