Мелемов: В община Смолян се изпълняват проекти на стойност 21 млн. лв.

27 Mar, 2019

В община Смолян се изпълняват проекти по ОП „Региони в растеж“ на стойност 21 млн. лв. Средствата са предназначени за ремонт на улици в жилищни комплекси, за надлези, обновяване на училищни дворове, изграждане на спортна зала, саниране на блокове, изграждане на социални жилища, дневен дом за възрастни хора с деменция, за рехабилитация на планетариума и др. Това заяви кметът на Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов по време на граждански диалог на тема регионално развитие.

Събитието, което се проведе в гр. Смолян, е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“. Във форума взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народните представители д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, както и областният управител Недялко Славов.

От работата ми като кмет смея да твърдя, че 80% от взаимодействието ми с правителството минава през МРРБ. Такава е спецификата на нашата област и на нашата община – основните ни проблеми ги решаваме в МРРБ. В оперативната ни работа има много добро сътрудничество. Надявам се, че това се вижда от нашите съграждани. Чрез тази среща се дава възможност за диалог между фирмите и нашите съграждани непосредствено да поставят всички въпроси от нашето ежедневие“, каза при откриването на форума Мелемов.

„Сами разбирате, че за община като Смолян такъв голям ресурс не е бил разпределян за по-кратък период. Постарахме се средствата да бъдат насочени за важни обекти, които ще подобрят живота на хората“, заяви градоначалникът.

За нас, като управляващи, е важно освен да чуем проблемите на хората в региона, да изтъкнем и постигнатото, защото чрез европейските програмите може да усетим въздействието на ЕС и да достигнем тези страни от Европа, към които се стремим и винаги са били пример за нас, посочи народният представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Д-р Дариткова подчерта, че европейските програми имат пряка връзка и със здравеопазването, защото има вече реализиран проект в областната болница за над 8 млн. лв. и в общинската болница на Златоград за 4 млн. лв.

„В настоящия програмен период един от ключовите проекти е за модернизация на спешната помощ, който е на стойност 163 млн. лв. Има обявена поръчка за линейки и се надявам скоро да се доставят и високопроходими автомобили, част от които са за нашия регион. Впоследствие очаквам в Смолян да имаме във всички филиали на областта едни модерни спешни отделения, които да допринесат за здравето на населението“, посочи тя.

Област Смолян е една от отличниците не само по изпълнение на инфраструктурни проекти. А тук имаме и първия бенефициент по ОП „Околна среда“ в България – „ВиК“ ЕООД в Смолян“, отбеляза регионалният министър Петя Аврамова. Тя информира за хода на проектите по европейски програми, които се осъществяват в Смолян и ключовите за България.

Аврамова маркира няколко приоритетни за областта проекта: обходен път на Чепеларе, изграждане на тунел по пътя Смолян-Средногорци-Рудозем, за да се преодолее остра крива с наклон 30 градуса, рехабилитация на пътя Рудозем – Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем-Златоград-Бенковски.

„Необходима е също рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино-Девин. По отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в инвестиционната си програма обекта при осигурени финансови средства – около 17 млн. лв. ще ни струва по предварителни разчети“, посочи тя. Регионалният министър отчете, че в региона се изпълняват 28 проекта на обща стойност 92 млн. лв. по ОПРР, а по ТГС Гърция – България има 16 проекта с общ бюджет над 6,7 млн. евро.

„ВиК – Смолян изпълнява пилотен проект. На 13 февруари беше подписан договора между МРРБ и „ВиК“ ЕООД за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПОС за регионален инвестиционен ВиК-проект на  обща стойност 91,3 млн. лв., а безвъзмездната помощ е малко над 68 млн. лв. Дейностите включват рехабилитация на ПСОВ, ще бъдат изградени 14 км водопроводи, 19 км канализация. Операторът трябва да инвестира 13,5 млн. лв. Но най-голямата инвестиция във водната инфраструктура в областта е язовир „Пловдивци“ и ПСПВ към него на стойност 47,4 млн. лв. Той е първият подобен от над 30 години в България. Язовирът ще водоснабдява селата от общините Рудозем и Мадан с приблизително население около 40 000 души“, добави министър Аврамова. Тя уточни, че общо за областта има договори за енергийно обновяване на 55 жилищни сгради, чиято стойност е 48,3 млн. лв. и всички сгради са въведени в експлоатация. „Но как ще бъде продължена програмата – това е в процес на обсъждане“, допълни тя.

По думите на областния управител Недялко Славов инвестициите в пътища, водоснабдяване, модернизирана градска среда, енергийна ефективност, обновяване на обществени сгради, са все полезни проекти, с които Смолянска област може да се похвали.

„Говорейки за “Европа в нашия дом” няма как да не отчетем, че ние чувстваме Европа близо до нас чрез програмите, а две от тях – ОП „Региони в растеж“ и Програмата за ТГС Гърция – България, са управлявани от МРРБ. Именно тези две програми показаха, че Европа не е толкова далече от нас, а е начин, по който ние разрешаваме проблеми“, заяви Славов. Той съобщи, че комисията по разглеждане и оценяване на обществената поръчка за изграждане на ГКПП Рудозем – Ксанти е завършила своята работа. Докладът му е представен и до края на седмицата вероятно ще публикуват решението за избран изпълнител. „И ако няма обжалване, смятам, че строителството ще започне през настоящия строителен сезон“, подчерта областният управител. Припомняме, че прогнозната стойност на обекта е 14,5 млн. лв. без ДДС.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура