Мелемов пред медиите: 2018 година е успешна за община Смолян

21 Dec, 2018

2018 година е успешна за община Смолян, защото задачите, които си поставихме в общ план ги изпълнихме, обобщи пред медиите кметът Николай Мелемов. Той даде пресконференция за свършеното през тази година. В нея взеха участие и заместниците му – Венера Аръчкова, инж. Мариана Цекова, Марин Захариев и секретарят на администрацията Момчил Николов.

Мелемов посочи, че по ОП „Региони в растеж“ по всички обекти се работи и подчерта, че направените процедури са законосъобразни .„Има обекти, които ще бъдат довършени през 2019 г., но най-много се гордея с това, че както винаги приоритет за нас са детските градини и училищата. Скоро ще бъде оборудвана ДГ „Буратино“ с мебели и ще заработи през януари.

Реновирани са и спортните площадки на ЕГ „Иван Вазов“ и СУ „Паисий“. Дейностите по изграждането на спортната зала до ППМГ „Васил Левски“ вървят по план и тя ще бъде открита догодина. В Смилян сменихме дограмата на детската градина. Усмихнатите деца са най-голямата богатство на една община и за хората, живеещи в нея“, поясни кметът. Той уточни, че полагат всички усилия в детските градини и училища да има подходяща среда и атмосфера. „Всички деца и в селата, и в града са важни. Стараем се и културните и спортните мероприятия за децата и младежите да бъдат на ниво, защото още от ранна детска възраст се възпитава чувство за естетика и отношение и се радвам, че в общината всички детски градини и училища са в добро състояние и учебните процеси навсякъде са на ниво“, каза още Мелемов.

Ръст на събирането на туристическия данък отчита администрацията, като от заложени 95 хил.лв. приходи от това перо за 2018 г., на този етап са събрани около 105 хил.лв, обяви пред медиите зам.-кметът Аръчкова. Високата събираемост е била вследствие на добрата работа с данъчните служби, както и с частните съдебни изпълнители, чрез които се събират дължимите суми. С тези постъпки е отпаднал и голяма част от проблема със събирането на налозите от чужденците, които имат собственост в курорта Пампорово.

Аръчкова посочи, че ръководството продължава да поддържа финансовата дисциплина в управлението на публичните средства и не се допускат просрочени задължения. Само един от критериите, наблюдавани от МФ продължава да е просрочен – поетите ангажименти по договори. Въпреки това и по този показател има сериозен напредък и от близо 300 % е свален на около 120 -130%, коментира зам.-кметът по финансите.
Общината редовно плаща и вноските си по кредитите.

Добра събираемост се отчита и за данък автомобили, където платените налози са приблизително на 100%. Това се случва благодарение на централизираната система и задължението да си платиш данъка, преди да премине автомобилът годишен технически преглед. Аръчкова посочи, че събираемостта на местни данъци и такси е между 78 и 94 %. При заложени 3,1 млн.лв. от такса битови отпадъци в общината са събрани 2 900 000 лв.Най-късно в средата на февруари община Смолян ще има нов Генерален план за организация на движението, съобщи инж. Цекова. Такъв има приет през 2013 г., като преди това не е съществувал подобен план. От общината са възложили на специалисти да направят оглед на улиците и там, където е възможно, да се въведе еднопосочно движение с цел безопасност и облекчаване на трафика в града. На този етап се обмислят подобни варианти на улиците „Грудьо войвода“, „Кольо Шишманов“ и известната като „Витошка“.

Продължават и преговорите с МОН, за придобиване на сградата и площите около нея на бившето училище по туризъм в Смолян, което след опожаряване от години не се стопанисва. Идеята е в този район да се направи многоетажен паркинг за автомобили, като по този начин се облекчи сериозно проблема с паркирането на автомобилите в района на Стария център.

Инж.Цекова посочи, че 150 разрешения за строеж на физически и юридически лица е издала местната администрация през годината. Голям интерес има към преместваемите обекти за каквито са издадени 30 разрешителни.

През следващата година Община Смолян ще започне изграждането на 36 нови жилища за бедни и уязвими хора, съобщи зам-кметът Захариев. Новата жилищна сграда ще се намира в района на Професионалната гимназия по икономика , като предварителните планове предвиждат построяването на пет етажен блок.
Подобно строителство от страна на общината не е имало десетки години назад, и от ръководството се надяват с изграждането на новите жилища да бъде решен изцяло битовият проблем на хората в нужда.
Смолян е един от малкото градове в страната, в който няма бездомни хора, или ако се появят подобни единични случаи, то те бъдат подпомагани своевременно и няма да бъде допуснато хора да живеят на улицата, посочи Захариев.

Той допълни, че общината приключва с подготовката на проект за Планетариума, който е доста мащабен и е на стойност около 3 млн. лв., като основната част от финансирането ще е безвъзмездна помощ от ОП „Региони в растеж“. Захариев обяви, че за саниране през следващата година са одобрени 12 многофамилни жилищни сгради, като предстои обследване и обявяване на процедура.

За подобряване качеството на атмосферния въздух общината е включена за финансиране по ОПОС със сума от 9,6 млн.лв. Около 3000 домакинства ще могат да получат възможност да сменят горивната база – от твърдо гориво да преминат на отопление чрез електричество, газ или пелети, каза още зам.-кметът по европейските проекти.

Община Смолян е подписала договор за изграждане на Дневен център за възрастни хора с деменция, за нуждите на който ще бъде преустроен бившият Тубдиспансер, съобщи секретарят Момчил Николов.
От услугите на новото социално звено ще могат да се възползват семействата, в които има възрастни хора с проблеми. „Хората, които се грижат в момента за тях, ще могат да ги оставят там през деня, да ходят на работа и съответно вечерта да си ги прибират“, поясни Николов.

Той обяви още, че на домовете за хора с психични разстройства в Петково и Ровина са направени три проверки от Хелзинския комитет, Омбудсмана и Агенцията „Социално подпомагане”. Констатирани са били дребни пропуски, но становището на проверяващите е , че това са едни от най-добрите домове в страната.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура