Ледени късове възпрепятстват плуването на Петър Стойчев в Антарктида

21 Nov, 2018

Световният шампион по плуване в открити води – Петър Стойчев, все още е в очакване на старта на екстремното състезание в ледените води на Антарктида.

Българинът, който има рекордните 11 купи по плувен маратон, и още 15 състезатели от 9 страни трябваше да започнат екстремното състезание, но атмосферните условия все още не позволяват то да започне, информира BTV.

Причината е наличието на лед във водите, в които трябваше да се проведе маратонът с дължина 1000 м.

“На работната среща, която имахме в Пунта Аренас, ни беше съобщено, че там, където отиваме, е спокойно и във водата няма лед. Лично капитанът ни показа локацията, която е на 3072 километра от пристанището в Чили, но при пристигането ни се оказа, че се намираме в залив пълен с лед. Нещо като ледена каша. Абсолютно невъзможно за плуване. Всички, които отговарят за нашето състезание, са добре запознати с района и бяха силно учудени, че според последните сателитни снимки там е чисто от към лед, но вероятно няколко часа преди нас се е разпаднал айсберг или ледник и е надробил водата. Според мен, можеше да не изминем толкова път и да попаднем в тази ситуация, но нищо вече не може да се направи. Със сигурност състезание ще има, в момента се правят нови изчисления за мястото на старта”, заяви родопчанинът.

Стойчев за първи път ще плува около водите на най-южния континент. Преди да замине на поредното си приключение, той заяви, че точна дата за старт на състезанието няма. Началото на надпреварата ще бъде дадено по усмотрение на организаторите и капитана на кораба.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура