Чепеларци на протест пред ВСС срещу закриването на местната прокуратура

05 Nov, 2018

Чепеларци организират протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София. Инициаторите настояват за преразглеждане на решението на ВСС за закриване на Районната прокуратура в родопския град, предаде Actualno.com.

Двата проведени досега протеста с временни блокади на главния път Смолян–Пловдив не дадоха резултат. Местните хора не искат да приемат решението на Висшия съдебен съвет Районната прокуратура в града да стане териториално отделение на смолянската. Становището на  главна прокуратура е, че прокурорите в Чепеларе ще изпълняват в пълен обем задълженията си.

“Правоприлагането няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите. Решението кои прокуратури да се преобразуват е взето според натовареността, населението на районите на действие, кадрова обезпеченост и други”, заявиха официално от главната прокуратура. Тези доводи обаче не се приемат от местните жители. Те считат, че решението е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други.

„Но най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга, и е в разрез с препоръките на Европейската комисия за реформи в системата”, смята Тонка Дичева, председател на инициативния комитет за протеста. Тя съобщи, че на 31 октомври т.г. е депозирана жалба във Върховния административен съд срещу решението на ВСС, както и искане да се спре изпълнението му. По думите на кмета на община Чепеларе Славка Чакърова ВСС не е спазил предварително оповестения критерий да не се закриват прокуратури, които са близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе попада в обхвата и на двата критерия. И според нея закриването на Районната прокуратура ще се отрази негативно на общината.

Протестиращите се заканиха с нови блокади, ако исканията им не бъдат чути, като заявяват, че ако се налага, ще стигнат с протести и в Брюксел пред Европейската комисия.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура