Д-р Дариткова участва в кръгла маса, посветена на постиженията в онкохематологията

01 Nov, 2018

Народният представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова участва в кръгла маса на тема: “Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот”. Форумът се проведе в сградата на парламента и е под патронажа на Комисията по здравеопазването.

Пред участниците в кръглата маса д-р Даниела Дариткова заяви, че усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да се насочат към подобряване на комплексната грижа за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта в България. По думите й в годините имаме редица добри примери, че именно обединените усилия на българските политици и гражданското общество могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в различните сектори на системата на здравеопазването, добави тя.

Участниците обсъдиха актуалните данни за злокачествените заболявания на кръвта, очакваните иновации в тази сфера и пътят на пациента. Представено бе и проучване на ползите и разходите от прилагането на съвременна терапия при лечението на тази група заболявания.

Националният консултант по клинична хематология проф. д-р Жанет Грудева отбеляза, че всяка година в България се диагностицират по 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. Тя посочи, че злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 години. Ракът на кръвта е и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта, като този вид онкологично заболяване е на пето място по разпространение.

Кръглата маса е част от информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“. Тя стартира през май 2018 г. по инициатива на Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура