Петър Стойчев ще плува за рекорд в ледените води на Антарктида

27 Oct, 2018

Носителят на рекордните 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев ще започне опита си за първо плуване във водите на Антарктида на 16 ноември. Тогава българинът и неговият екип ще отпътуват от южния чилийски град Пунта Аренас.

Целта на Стойчев е да измине един километър, каквато е основната дисциплина в леденото плуване. Водите на Антарктида са единственото място от земното кълбо, където 42-годишният българин все още не е плувал.

Първоначалният план беше експедицията да започне на 7 ноември от аржентинския град Ушуая. “Корабът, който трябваше да ни заведе там, обаче беше задържан заради технически ремонти и проблеми. Затова изменихме с девет дни експедицията”, каза Стойчев пред BTV

“Пътувам от България с два мои приятели, които ще ме подкрепят, но там ще плувам с 16 души от девет държави. Ние плуваме без неопрен, а със съвсем класическия познат бански костюм. Кога ще започне самото състезание зависи от метеорологичните условия”, обясни той.

Стойчев е най-успешният български плувец при мъжете, като освен рекордьор по световни купи в плувния маратон е световен и европейски шампион по плуване в открити води. Той е и първият човек, преплувал Ла Манша за по-малко от седем часа.

В последните години Стойчев се насочи към плуването в ледени води. В началото на 2017 г. българинът стана за втори световен шампион в тази дисциплина. Тази година той спечели сребърен медал от световното.
“В Антарктида очакваме температурата на водата да е от -0.4 до -0.3 градуса. Там всеки един градус оказва значение. Сега в Антарктида се топят ледовете и във водата има едни малки кристали лед, което е неприятно по време на плуване. Доста болезнено е, не е приятен допирът до тях. Температурата на въздуха ще бъде между -15 и 0 градуса”, допълни родопчанинът.”Направихме среща с професор Пимпирев и той ме успокои, че няма да има нищо опасно. Притеснявахме се дали и животните няма да са опасност, но той ме успокои. Пингвини сигурно ще има във водата покрай нас. Другите опасни животни съществуват, но вярвам, че ще бъдат взети мерки”, допълни той.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура