Мелемов: В Смолян има всичко за качествен живот

19 Oct, 2018

Добри пътища, чист град с добри училища и ниски данъци – това можем да предложим на хората, за да останат тук, казва кметът на Смолян Николай Мелемов.

Ето още какво каза Мелемов в интервю за ,,24часа”.

 – Кои са проектите, които променят Смолян през последната година, г-н Мелемов?

– В последната година реализираме доста проекти по програма “Региони в растеж”, като се постарахме да са наистина обекти, които ще дадат качество на града. Това включва образователната инфраструктура – обновихме дворовете на 6-то и 7-мо училище.

Спортните площадки стават много по-функционални. Санираме математическата гимназия и правим голяма спортна зала.

В Смилян, в Търън – също. Както винаги работим за децата и искаме да възпитаме естетически чувства у тях. Няма детски градини и училища, което да не са санирани или да не се работи по тях.

За последната година в образователната инфраструктура са вложени над 6 млн. лева. За мен и екипа ми образованието е приоритет не само на думи. В същото време в добра среда и със съвместни усилия на общината и всички институции вече години наред учениците от Смолян са винаги на първите места в националните класации. Отделно ремонтираме надлезите в града. Те от 40 г. не са пипани.

Ремонтират се улиците “Спортна”, “Зорница” на новия център, “Евридика” към кв. “Невястата” и “Беклийца” към гробищата. Това са инфраструктурни обекти, които променят и подобряват средата в града.

Довършихме и санирането на блоковете. Вече са над 50, а от пролетта още 15 блока ще се направят. Това променя качеството на живот. С общински средства направихме оранжерия, защото градът ни има нужда от цветя, а да ги купуваме, е доста по-скъпо.

Засяваме последно теменужки, зимата прибираме всички кашпи и от пролетта наново ще ги разпространим из града. Разсадът по този начин ни излиза стотинки, не връщаме никого, когато поиска цветя – домоуправители, дори и частни лица.

– Кога и как Смолян ще си върне славата на най-екологично чист областен град?

– И сега Смолян си е чист. Проблем имаме само през зимата. Надявам се догодина ситуацията да стане още по-благоприятна. Смолян е сред 7-те града, който направи програма за намаляване на фините прахови частици във въздуха. Той е одобрен за финансиране от програма “Околна среда” по “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух”. Очакваме критериите от екоминистерството и тези 7 града ще получат пари за подмяна от дърва на екологично гориво.

Много хора се отопляват на твърдо гориво и това е основен проблем за замърсяването на въздуха. С 8 млн. лв. около 2600 домакинства ще могат да сменят печките на дърва и въглища и да минат на газ, пелети и ток. Това е дългогодишен проблем през зимата.

– Неведнъж сте казвали, че най-сериозните проблеми на града са паркирането и недостигът на места в гробищата. Какво планира общината?

– За паркирането очакваме да ни прехвърлят имот на стария център – изгорялото училище, и да направим паркинг на 2-3 нива, иначе нямаме общинско място. Всяко свободно място вече е реализирано. Наскоро направихме паркинг зад болницата.

Сега подготвяме нова наредба за зонирането и паркирането в града – трябва да се въведе ред, може да има и платена зона. Може да включим и места с годишна такса, за да знаеш къде да спреш, защото има хора с по няколко коли, а някои не ги използват. В момента проектираме разширяване на гробището в кв. “Райково” За съжаление, това с разширяването трябва да е непрекъснат процес, има доста изисквания към местата за гробища. Бихме мислили и за нов гробищен парк, но не може да направиш такъв, където искаш. Осигуряването на имоти излиза скъпо – купуваме земята, правим подпорни стени, тъй като терените са наклонени.

– Какво е финансовото състояние на общината и какви са акцентите в предстоящия бюджет?

– Финансовото състояние на общината е стабилно. Нови заеми не правим, топим старите дългове, но няма как да се стопят веднага и бързо. Още с бюджета от 2011 г. намалихме данъците и оттогава не ги пипаме.

Основната ни цел е да правим реален бюджет, който да гарантира нормалния живот на общината, на институциите. А луксове като солидни инвестиции можем да си позволим само с осигурени средства от европроекти. Предстоящият бюджет ще е реалистичен, но няма как да е по-различен от тазгодишния.

Жителите на града могат да очакват същите данъци. За да има различни ставки на налозите, хората тук трябва да имат по-големи доходи, а видима разлика няма, затова няма да ги затрудняваме допълнително с по-високи данъци.

– В Смолян се монтират десетки видеокамери, ще доведе ли това до по-малко вандалщина върху обществено имущество, или е само за сплашване? Не е ли навлизане в личното пространство?

– Много са важни видеокамерите. Слагаме ги, тъй като не може до всяко съоръжение да сложим полицай. Хората се дразнят, и то с основание, от многото вандалски прояви, а камерите помагат. Това е съвременният начин за опазване на имуществото. Личното пространство е вкъщи, а камерите са на публични места. Продължаваме да слагаме нови камери.

Това е начинът да предотвратим вандалски прояви и да се пази имуществото – общинското и държавното.

– Какви са перспективите за нови инвестиции в Смолян и общината?

– Инвестиции има постоянно, но не големи. Досега не съм върнал потенциален инвеститор. Придобихме от МВР 35 дка имот. Ще го предложим, стига да има инвеститори, да има кой да отвори работни места. В нашата община проблемът не е толкова в липсата на работни места, безработицата е ниска.

Проблемът е в ниското заплащане. Защото все пак сме по-отдалечен район, всеки инвеститор си прави сметка и за транспорта, и за допълнителните разходи в планински район.

Факт е, че туризмът и дървообработването се развиват много добре. В тези два сектора непрекъснато се инвестира, но средният и дребният бизнес са затруднени, защото пазарът и суровините са далече.

– На какво може да разчита оттук нататък Смолян за повече работни места и развитие на бизнеса?

– Ролята на общината е да създаде хубава среда за живот, да има добро качество на живот. Всичко, което го има в големия град, го има и в Смолян – кино, спортни и детски площадки, басейн, хубава спортна зала.

Много са важни и пътищата. Бившият министър Николай Нанков обеща да се довърши околовръстното. Останали са 2,5 км за изграждане.

Добри условия – това се старае общината да направи, и смятам, че това е важно за бизнеса – да не ходят хората да живеят в голям град, защото тук им липсва нещо. Ролята на бизнеса е вече да се развива, да предлага по-добри възнаграждения, за да задържа работниците си. Пътищата в цялата област са в добро състояние.

Добри пътища, чист град с добри училища, с ниски данъци – това можем да предложим на хората, за да останат тука. По-рано регистрираха колите в съседни общини заради високи данъци, сега няма такова нещо.

И сега има дупки по пътищата, но инфраструктурата е сравнително добра. Проблем е, че общината е много специфична – имаме 86 населени места с 486 км пътища в планината.

Без помощ от държавата няма как наистина да се справяме, но пък всеки месец даваме справка в МФ и те добре знаят как се управлява общината. Затова държавата ни помага, защото при нас глезотии няма.

Моите командировки са 170 лв. за цяла година. Няма глезотии, но и чудеса не стават.

– Какво ще пожелаете на жителите на Смолян в навечерието на празника на града и освобождението на Родопите?

– Най-вече здраве. Да се гордеем, че живеем в такъв хубав град! Можеш да бъдеш сам и успешен в личен план, но градът, общината, държавата не могат да се развиват, ако хората нямат общи цели.

Винаги съм искал всеки да е съпричастен към управлението на града, защото без отношение няма как градът да е спретнат и чист. И повече деца да има!

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура