Измерват отрицателната йонизация на въздуха край Смолян

08 Oct, 2018

Започнаха измервания на отрицателната йонизация на въздуха в местности край Смолян, информира зам.-кметът Марин Захариев. Данните от проучването ще бъдат обобщени от учени от Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Отрицателната йонизация на въздуха в определени зони се смята от изследователи за един от факторите за дълголетие в Родопите.

Община Смолян е доставила американски апарат за измерване на йонизацията. С него вече се извършват измервания в района на Смолянските езера, Левочево, Пампорово, “Каньона на водопадите”. Резултатите засега наистина потвърждават твърденията за наличие на зони с повишена отрицателна йонизация.

Първите изследвания след покупката на уреда са направени от Никола Петров, директор на НАО-Рожен. Той също е установил райони с отрицателна йонизация. След дъжд показанията на апарата за отрицателна йонизация се увеличава трикратно, обясни астрономът .

За да се установят зоните с отрицателна йонизация, измерванията ще се сравняват и прецизират с данните от дни без валежи. Изследването на наличието на отрицателна йонизация на въздуха са свързани според общинарите и с популяризирането на района като благоприятна климатична дестинация, информира БТА.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура