Община Смолян дава „Рибката“ и „Лагера“ на държавата

07 Sep, 2018

Община Смолян смята да предложи два язовира на държавата. Предложението за прехвърляне на микроязовирите „Лагера“ и „Кирянов гьол“ (по-известен като „Рибката“) е внесено пред местния парламент от кмета на Смолян Николай Мелемов.

Действието е във връзка с изменението в Закона за водите, с което кметовете на общини могат да внесат в Министерството на икономиката мотивирано предложение за промяна на собствеността на язовирите, ако съответният Общински съвет е одобрил това.

Язовир „Лагера“ е от 1961 г. В северния край на основната стена е бил построен челен бетонов преливник, с бетоново отвеждащо легло. След приватизация на терените наоколо преливникът и отвеждащото легла са унищожени и зарити. В момента той е източен и реално е без преливник. Към настоящия момент състоянието му е оценено като неизправно и неработоспособно.За него има направени предписания от контролните институции, но поради това, че част от имотите около язовира са частна собственост, общината не може да ги изпълни. Сходна е ситуацията с язовир „Рибката“. При него заради урбанизирането на терена по дерето след язовирната стена, двете входни шахти са били бетонирани. И в момента е без основен изпускател, информира ,,Актуално”.

След почти 55-годишната експлоатация откосите и короната на язовирната стена са частично деформирани и се нуждаят от рехабилитация. Около него всички имоти са частни и за да се прави каквато и да е интервенция, имотите трябва се отчуждават.Двата язовира са включени в списъка, определен в постановление на Министерския съвет от 13 юли, съгласно § 4в от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите, който дава възможност „Държавната консолидационна компания“ ЕАД да възлага ремонта на държавни и общински язовири.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура