Мечка нападна стадо с 250 овце в родопско село

30 Aug, 2018

Мечка нападна стадо от близо 250 овце, като седем от тях са намерени мъртви. Кафявият звяр нападнал в нощта срещу сряда стадото на Сийка Димитрова в смолянското село Гълъбово, като животните били затворени в кошара само на километър от селото в местността Кочакова.

На сутринта, овчарят Антон Димитров, който е баща на собственичката на стадото, намерил труповете на животните. Четири от тях били в кошарата, а три в гората, предаде ,,Дарик”. Хората се опитват да открият и други липсващи овце, като се предполага, че броят на умъртвените животни ще се увеличи. „Възможно е да е имало и нападение през изминалите дни, нищо още не е ясно“, коментира кметът на селото Асен Щерев. Според него, скоро в района не е имало нападение на мечка, но определено звярът, който е нападнал стадото, е бил голям. Мечките най-често нападат селскостопански животни в Родопите.

През месец май от Районната инспекция за опазване на околната среда (РИОСВ) в Смолян призоваха фермерите да засилят превантивните мерки за опазване на стадата и пчелините от нападения на мечки.
 Този вид диви животни са защитени и има данни, че популацията им се разраства. Екоинспекторите съветват пашата на селскостопанските животни да се извършва с пастири и кучета. Стадата трябва да нощуват в масивни сгради, като е добре да се осигурят електропастири, шумови и светлинни отблъскващи средства. РИОСВ ще изготви предложения за обезщетяване на собствениците, като размера на обезщетенията се изчисляват по средни пазарни цени на килограм живо тегло.
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура