22 млн. лева инвестиции в Доспат само за една година

20 Aug, 2018

Обещаните ангажименти от моя страна ги изпълнявам в максимална степен. Над 22 млн. лв. е размерът на привлечените инвестиции в община Доспат само през тази година, заяви кметът на Доспат Елин Радев пред десетки хиляди, по време на официалното откриване на Празника на Община Доспат, в събота 18 август.

Тази година знаковото за района събитие се провежда за 32-ри път. Тридневната му програма е наситена с многобройни изпълнители на народни песни, с музика и танци, с пъстри и вити на няколко ката хорá във времето на Фестивала на народното творчество, провеждащ се в събота и неделя. В неделният ден се организират и провеждат и традиционните борби, които са доста зрелищни.

Почетен гост на на официалното откриване на тържествата бе депутатът д-р Даниела Дариткова. Събитието уважиха и кметът на Община Марица Димитър Иванов, както и Председателят на Общински съвет Доспат инж. Адалберт Ферев.

Д-рДариткова благодари за празника, който съпреживя заедно с толкова много хора.
Според нея всичко, което изброи кметът на Доспат инж. Елин Радев, ще се случи, за да живеят по-добре жителите на Доспат и всички населени места от общината.

„За това работим всички заедно, за това имате подкрепа на държавното управление, на народните представители, на администрацията в област Смолян. А всички заедно можем да постигнем много повече“, подчерта тя. По думите й държавата е стабилна, а правителството има доверие в местното общинско ръководство, затова подкрепя амбициозните му проекти.

Преди това кметът на Доспат инж. Елин Радев съобщи какви проекти са изпълнени или са в процес на изпълнение само през последната година, в която са привлечени средства в размер на 22 млн. лева. Общината кандидатства с нови проекти за още над 2 млн. лв.

От изявлението му стана ясно, че с досега осигуреното финансово обезпечение на проектите ще бъде изпълнена програмата му за управление, с която се е ангажирал пред местната общност.
Като най-солидна инвестиция той спомена проекта за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на отпадъци. Те ще обслужват над 40 000 жители в общините Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

Ето и останалите инвестиции, за които съобщи градоначалникът:
Реконструкция на водоснабдителни системи в община Доспат. Проектът включва реконструкция на водопроводи в селата Касъка, Змеица, Бръщен, Любча, Црънча. В него са включени и реконструкция на три довеждащи водопровода с дължина 14,2 км, реконструкция на гравитачен водопровод за Змеица от събирателна шахта Бял Дунав;
Допълнително водоснабдяване на село Бръщен от местност Заставата на обща стойност 7 016 916 лв.;
Асфалтирана през 2018 г. 3,2 км общинска пътна мрежа на стойност от 1 млн. лв. между Барутин и Чавдар. Асфалтирани 18 улици на стойност 2 млн. лв. в Касъка, Любча, Бръщен, Црънча, Змеица, Доспат, Барутин;
Преди 10 дни правителството отново отпусна на община Доспат 1 960 000 лв. за асфалтиране на улици, което ще се изпълни през 2019 г.
„По този начин заложените в програмата ни за управление улици за асфалтиране ще бъдат изпълнени“, подчерта Радев.

Той допълни, че изграждат тротоари в централната част на с. Змеица и в Доспат на стойност 60 000 лв., а Комисията за възстановяване и подпомагане към МС наскоро отпусна на Доспат 345 000 лв. за два обекта.
Строи се разширение на училището в село Касъка, където инвестицията е в размер на 363 000 лв. В Змеица, Касъка, Любча и Доспат се подменят водопроводи. Предстои подмяна на централен водопровод в гр. Доспат от водоема “Средна зона” до улица “Тракия” с дължина 550 метра.
Радев акцентира и на инвестициите в областта на социалните услуги.
В общината са разкрити са 7 трапезарии в 7-те населени места, където ежедневно се предоставя топъл обяд за 190 социално слаби лица, а привлечените средства за целта са в размер на 263 817 лв.
Изпълняват проект, с който е създадено социално предприятие за 36 души на обща стойност 389 463 лв. По регионалната програма за “Заетост” са назначени 7 безработни до края на годината, а 29 човека по проект “Работа”.

За събора са осигурени безплатно купони за храна на близо 400 социално слаби.
„Административното обслужване непрекъснато се подобрява. Сроковете за различните услуги се оптимизираха и на практика няма бавене. След няколко месеца общинската администрация ще се нанесе в нова общинска сграда. Община Доспат е отново сред първите институции в страната по прозрачност – на първо място за област Смолян. Всичко, което общината е задължена да публикува на сайта, го има“, подчерта кметът.

За финансиране са внесени проекти за реконструкция и рехабилитация улици за 1 1743 480 лв., за изграждане и обновяване на площи в Доспат, Барутин, Змеица и Бръщен за 364 414 лв., за реконструкция и обзавеждане на ОУ “Яне Сандански” в Бръщен на стойност 185 864 лв., за изграждане на спортна инфраструктура в с. Барутин, Бръщен и Змеица за 391 151 лв.
Стартирано е изграждането на нов градски център на Доспат, което според кмета Радев е инвестиция в туризма.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура