Доспат ще има нов градски център

27 Jul, 2018

Нов градски център ще се изгражда в Доспат. На своя редовна сесия на Общински съвет Доспат беше взето решение Об С да разреши на Кмета на Община Доспат да изработи ПУП-ПРЗ за Изграждането на нов градски център. Съветниците одобриха и Техническото задание за проектиране. От същото става ясно, че град Доспат се нуждае в централната си част от съвременно обществено пространство с нови площи за обществено обслужване, паркиране и обособяване на пешеходна зона с обществени пространства, където да се провеждат събития от местно и национално ниво и да се популяризира туризма. Новият център на града ще е на мястото на Стадиона.
В констативната част на докладната на Кмета инж. Елин Радев е посочено, че основаната цел на този проект е да се “реализира нова и модерна визия на град Доспат”.

Сега съществуващото футболно игрище с изкуствена настилка, попадащо в имота на Стадиона ще се премести в близост до Спортната зала. Така ще се направи инфраструктурна връзка с обектите Екопарк, Парк-музей на Родопската чешма, Спортната зала и СУ “Д. Благоев”. Отделно Общинска администрация също ще се премества в друга сграда – тази на ул. “Кап. Петко Войвода” № 3.

Общински съвет реши да се проведе процедура за възлагане на специализиран превоз на ученици по различни маршрутни разписания в Общината. Местния разпоредителен орган упълномощи Кмета на Общината да издаде Запис на заповед по проект “Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на общините от РСУО Доспат” в размер на 729 189,04 лева. С друго решение Об С даде съгласие Кмета да подпише Запис на заповед и по друг проект – “Общинско социално предприятие “Озеленяване и благоустройство” по ОП РЧР. Авансът тук и на стойност 77 892,57 лева.

Общинският съвет създаде Общинското социално предприятие “Озеленяване и благоустройство” и прие Правилника за организацията и дейността му. В социалното предриятие ще бъдат назначени 36 лица в период за една година.

Друг важен нормативен акт на местния парламент е решението му да съгласува мрежата от учебните заведения за следващата учебна година: едно средно училище и седем основни, както и седем детски градини ще има на територията на Общината. Броят на децата в детските градини е 229, а броят на учениците 659. Общинският съвет одобри и маломерните и слети паралелки за следващата учебна година, както и гласува дофинансирането им.

Друго важно предложение на Кмета Радев беше в социалната сфера: да се осигурят средства в размер на 4188,00 лева за еднократни помощи по реда на Наредбата за отпускане на еднократни помощи. Така ще бъдат подпомогнати общо 12 лица от Община Доспат.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура