Дариткова: Голямото предизвикателство е инвестицията в профилактика и превенция

29 Jun, 2018

Голямото предизвикателство е инвестицията в профилактиката и превенцията, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Даирткова по верем на регионална конференция “Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”. По думите й за първите 10 месеца на 2017 год. НЗОК е платила 69 млн.лв. за лечение на хепатити, като от тях 62 млн.лв. са били за лечение на хроничен хепатит С.

Добрите показатели на общественото здраве нямат цена и смятам, че трябва да се търсят общоевропейски устойчиви решения за справяне с предизвикателствата – хепатит и ХИВ, каза още Дариткова, цитирана от БТА.

Във форума участват представители на 10 държави от Централна и Източна Европа, които утре ще подпишат обща резолюция и призив към следващи стъпки за справяне с тези социалнозначими заболявания.

 България трябва да изработи скринингови програми, тъй като големият проблем е недиагностицираните болни, каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пацентска организация. По думите му необходимите средства за скрининг ще бъдат в пъти по-малко в сревнание с тези, изхарчени за лечение на хепатитите и ХИВ. Хасърджиев посочи, че се обмисля вариант в пакета за профилактичния годишен преглед да бъде включено изследване на чернодробните показатели на пациента.
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура