Петър Стойчев ще плува за пръв път в ледените води на Антарктида

24 May, 2018

Носителят на рекордните 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев ще плува за пръв път в ледените води на Антарктида. 41-годишният българин ще направи опита си през ноември. Целта му е да измине един километър, каквато е основната дисциплина в леденото плуване.

“Плувал съм във всички по-големи морета и океани, но никога не съм плувал във водите на Антарктида. С моя екип организираме всичко, което е необходимо. Ако всичко е нормално, би трябвало на 7 ноември от южния град Ушуая на моята любима Аржентина да потеглим към бреговете на Антарктида”, каза Стойчев пред “НОВА”.

През уикенда той беше приет в международната Зала на славата на плувните спортове. Стойчев е най-успешният български плувец при мъжете, като освен рекордьор по световни купи в плувния маратон е световен и европейски шампион по плуване в открити води. Той е и първият човек, преплувал Ла Манша за по-малко от седем часа.

“В Антарктида ще е малко като при Ла Манша – отиваме там, времето трябва да е подходящо, за да можем да направим това плуване. Очакваме температурата да е нула или малко под нулата, защото водата е солена. Понякога се случва да падне и под нулата. Много е неприятно, много е болезнено от студа”, сподели родопчанинът.

В последните години Стойчев, който беше и служебен министър на спорта, се насочи към плуването в ледени води. В началото на 2017 г. българинът стана за втори световен шампион в тази дисциплина. Тази година той спечели сребърен медал от световното.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура