Петър Стойчев официално влезе в Международната плувна зала на славата

20 May, 2018

Петър Стойчев официално бе приет в Международната плувна зала на славата. Световният шампион в открити води на 25 км е единственият маратонец, който бе приет в “клас 2018” на церемония във Форт Лодърдейл, Флорида.

“Той е първият човек преплувал Ламанша под 7 часа. Постигнал е над 60 победи в международни състезания”, се казва в подготвения клип при представянето на Стойчев по време на церемонията.

Родопчанинът се превърна във феномен в световното плуване заради своята универсалност при плуването в открити води. Той стана първият плувец, който прекоси Ламанша за седемдесет минути. Стойчев е световен рекордьор в плуването в ледени води. Стойчев триумфира и в Световната купа на ФИНА 11 поредни години, между 2001 и 2011. Печелил е легендарното състезание Traversée Internationale du lac St-Jean рекордните 11 пъти. В знак на признание за този впечатляващ резултат е създадена бира „La Stoychev“. Стойчев стана и световен шампион по плуване в открити води през 2011 г. в Шанхай. Член е на Комисията на атлетите към FINA.

Маратонецът има участие на четири олимпиади. В Сидни 2000 и Атина 2004 участваше в плуването в басейн, а след приемането на плуването в открити води за олимпийски спорт, записа шесто и девето място в Пекин 2008 и Лондон 2012. Стойчев записа престижните резултати на 10 километра, след като предпочитаните от него 25 км не са в олимпийската програма. Петър Стойчев беше знаменосец на България на олимпийските игри в Пекин.

От 13 март 2013 г.  до 29 май 2013 г. Петър Стойчев е Министър на младежта и спорта в осемдесет и осмото правителство на Република България.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура