На тържествена церемония връчиха знамето на Трети ученически гвардейски отряд

18 May, 2018

Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян получи своето представително знаме на тържествена церемония. Той e тpeтият по ред, учреден в cтpaнaтa, cлeд oтpядитe в Kъpджaли и Πлeвeн.

Във фopмиpoвaниeто са включени 21 ученика от девети и десети клас на Eзиĸoвaтa гимнaзия “Иван Baзoв”. Командир е Никол Пискова от девети клас, а заместник-командир – Микаела Хаджиева. Знаменосец на отряда е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана.

„Изключително голямо удоволствие е за мен да бъда част от този тържествен момент, който ни зарежда допълнително с патриотизъм и национално самочувствие.”, каза областният управител Недялко Славов на церемонията по учредяване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, която се проведе днес на площад „Свобода” в Смолян. Той отбеляза, че това събитие освен, че е значимо за Смолян, то е забелязано на възможно най-високо ниво – протича под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и с подкрепата на Вицепремиера и Министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„В българската история знамето е нещо неприкосновено. Българското знаме никога не е падало в плен на  вражеските воини и това го натоварва с допълнителна символика”, добави Славов и се обърна към 21 ученика от девети и десети клас на Езиковата гимназия „Иван Вазов”-Смолян, които сформират отряда:

„Скъпи млади гвардейци, връчването на знамето на вашия ученически гвардейски отряд е повод за гордост, но и голяма отговорност – отговорност да бъдете пример с вашите мисли и действия, отговорност и ангажимент да възпламенявате патриотизмът в сърцата на вашите приятели и близки.” В заключение областният управител им пожела здраве и сили, с които да  бъдат на нивото на тази отговорност, както и да отделят в сърцата си най-голямо място за любов към Родопите и България.

,,Тук в столицата на гордата Родопа планина – видяла битки и победи, видяла робство, но и свобода, точно тук забихме поредния клин в антибългарщината, нихилизма и отричането на нашите корени, чрез този ученически гвардейски отряд. Това е връзката между армията и народа“, посочи в словото си Иво Антонов

Церемонията по учредяване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд уважиха областният управител на област Смолян Недялко Славов, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция” към МО, бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на Президента на Република България, д-р Денислава Ангелова – председател и учредител на асоциация „Докосни дъгата”, заместник-областният управител хь на Смолян Адриaн Петров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, полк. Димитър Кацаров – командир на 101-ви Алпийски полк, генерали, офицери и сержанти, представители от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, представители на Президентската институция, директори и представители на държавните институции и ведомства в област Смолян, представители на медиите, ученици, преподаватели и граждани.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура