Петър Стойчев влиза в Международната плувна зала на славата

17 May, 2018

Най-добрият български плувец Петър Стойчев ще бъде приет този уикенд в Международната плувна зала на славата (ISHOF) във Форт Лодърдейл, Флорида. Това ще се случи по време на 54-ата годишна церемония, а българинът е един от десетте избрани през 2018 година, предаде ,,Дневник”.

Стойчев се превърна във феномен в световното плуване заради своята универсалност при плуването в открити води. Той стана първият плувец, който прекоси Ламанша за седемдесет минути. Родопчанинът е световен рекордьор в плуването в ледени води. Стойчев триумфира и в Световната купа на ФИНА 11 поредни години, между 2001 и 2011. Печелил е легендарното състезание Traversée Internationale du lac St-Jean рекордните 11 пъти. В знак на признание за този впечатляващ резултат е създадена бира „La Stoychev“. Стойчев стана и световен шампион по плуване в открити води през 2011 г. в Шанхай. Член е на Комисията на атлетите към FINA.

Маратонецът има участие на четири олимпиади. В Сидни 2000 и Атина 2004 участваше в плуването в басейн, а след приемането на плуването в открити води за олимпийски спорт, записа шесто и девето място в Пекин 2008 и Лондон 2012. Стойчев записа престижните резултати на 10 километра, след като предпочитаните от него 25 км не са в олимпийската програма. Петър Стойчев беше знаменосец на България на олимпийските игри в Пекин.

От 13 март 2013 г.  до 29 май 2013 г. Петър Стойчев е Министър на младежта и спорта в осемдесет и осмото правителство на Република България.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура