Нови мерки срещу мръсния въздух: Старите коли с по-високи екотакси

08 May, 2018

Увеличение в цената на екотаксите за стари автомобили е една от мерките, които предвижда МОСВ, като част от методите за справяне с мръсния въздух. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ненов Димов в ефира на БНТ.

За първи път се повдига темата за мръсния въздух на толкова високо ниво. Това е проблем, който е много сериозен за Европейският съюз. Това е проблем с качеството на живот, проблем на благосъстоянието. Един от основните проблеми е пренос на прах от пустините на Северна Африка. Като цяло е ясно, че това е проблем на Европа, коментира министърът. Трябва да се вземат мерки на национално и местно ниво. Трябва да се лишим от някои свои удобства, защото гражданинът е този, който е потърпевш от мръсния въздух, поясни Нено Димов.

По отношение на автомобилния парк, който в България е изключително остарял, министърът каза, че когато говорим за облекчение, ще бъде разгледана промяна на екотаксите. За новите коли се очаква тя да бъде намалена, а за по-старите тя ще бъде увеличена. Ще бъдат обхванати превозни средства, които до този момент не са обхванати. Това е една от първите заявки, чисто икономически. Ще бъдат освободени от екотакса електромобилите. Ще има много завишени изисквания към техническия преглед на старите автомобили и от гледна точка на опазването на околната среда. Това, което вече е в България, е много трудно да бъде изведено, но ключът е в контрола, стана ясно още от думите на министър Димов. Следващата стъпка е в цялата страна да стане възможно на първа регистрация да не се допускат коли, които технически не отговарят на изискванията. Това са основните линии върху който се върви.

 Идеята на екостикерите е да дават информация за евростандартите на колата, като те трябва да бъдат достатъчно различими. През тези стикери ще има единна система, която държавата дава на местната власт, обясни министърът на околната среда и водите.

Нено Димов още веднъж отбеляза, че битовото отопление е най-големият проблем за замърсяването на въздуха. Продължаваме да имаме цел за следващия отоплителен сезон да имаме изисквания към твърдите горива за количеството на сяра и пепел в тях. Според министъра това е лесно от законодателна гледна точка, въпросът е в контрола. Освен това отоплителните тела като печки ще трябва да отговарят на определен екодизайн. Най-бавният процес обаче е промяната на нашето съзнание, убеден е Ненов Димов.

Екоминистърът заяви, че скоро време депутатите ще имат възможност да разгледат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

„Едната от двете основни теми на неформалния съвет беше качеството на атмосферния въздух. Обявих тази тема като мой приоритет още с встъпването в длъжност и тя беше приета изключително добре. До момента темата за атмосферния въздух не е била издигана на високо политическо ниво, въпреки че почти всички страни членки не отговарят на изискванията на СЗО, а 2/3 са заплашени от наказателна процедура“, отбеляза министърът.

Той посочи, че по отношение на чистотата на въздуха едно от важните заключения, около които се е обединил съветът на министрите, е че това е не само екологичен, а социално-икономически проблем. Във връзка с основните замърсители битовото отопление и транспорта, министърът съобщи, че предстои да бъдат представени промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Още от идния отоплителен сезон ще бъдат въведени изискванията за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива, така че на пазара да не се продават силно замърсяващите. Една от основните предстоящи теми на министрите по околната среда на страните от ЕС е и разговорът за финансирането на мерки за подобряване качеството на въздуха в следващата финансова рамка на ЕС.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура