ГКПП Рудозем-Ксанти ще отговаря на Шенгенските изисквания

08 May, 2018

Гърция е започнала изграждане на пътя до бъдещия ГКПП- Рудозем-Ксанти. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов след работна среща с гръцките партньори, състояла се на мястото на бъдещия пункт.

На работната среща на границата са участвали представители на гръцката пътна агенция, на управляващия орган по европейската програма, с която се съфинансира пътят до Димарио, български партньори от Гранична полиция, областният управител на Смолян Недялко Славов и представители на местната власт, предаде БТА.

От гръцка страна вече се работи по подготовката на пътя от границата до Димарио, на трасето е разположена строителна техника, уточниха участници в срещата. Пътят ще е с размери 7,5 до 10,5 метра. Поради това, че теренът е високопланински е заложена ограничителна скорост от 40 до 50 км/ч. По проекта са предвидени 11 моста с обща дължина около 855 метра и два единични двупосочни тунела с дължина 273 метра. Гръцките представители са заявили, че през тази седмица предстои подписването на самия договор с изпълнителя – втората по големина пътностроителна фирма в южната ни съседка.

Изграждането на пункта е договорено с гръцката страна още през 1995 година. Прогнозното натоварване на ГКПП Рудозем-Ксанти е за над 4300 превозни средства на ден, от които 200 автобуса и близо 1 400 товарни автомобила и ТИР-ове. Пунктът ще има по 4 ленти за преминаване в двете посоки и ще отговаря на всички Шенгенски изисквания.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура