Гърците започнаха изграждането на пътя до ГКПП Рудозем-Ксанти

04 May, 2018

В гръцкото село Димарио вече се работи по изграждането на дългоочаквания път Рудозем – Ксанти. Вчера кметът на общината Румен Пехливанов и председателят на ОбС д-р Владимир Янков бяха на посещение в Гърция по покана на кмета на общ. Мики Джемил Кабза.

Ето какво сподели кметът на Рудозем в профила си във Фейсбук след посещението:

“Днес, заедно с председателя на общински съвет д-р Владимир Янков посетихме с. Димарио за да видим на място как върви подготовката за строителството на пътната отсечка от ГКПП “Елидже” до с. Димарио. Поканата за посещението бе отправена от кмета на общ. Мики г-н Джемил Кабза. Посетихме началната точка на пътната отсечка, където в момента кипи усилено строителство на първото кръстовище – за с. Димарио. С ръководителя на обекта от фирма “Актор” и нашия домакин преминахме по цялото трасе и стигнахме до пресечената точка на бъдещото ГКПП. Подготвителните работи са към края си и съвсем скоро ще започне същинското строителство на пътното легло, 11 броя водостоци и мостове и 2 бр. тунели. Временния път е готов на 90 %, подготвя се бивак за техниката, база за преработка на скален материал и депо за фракции. Видяното дава увереност, че от гръцка страна нещата наистина са сериозни и едно дългоочаквано събитие е на път да се реализира.”

Гръцката фирма „Актор“ спечели търга за изграждане на пътя между Димарио и гръцко-българската граница до бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти. Търгът, обявен от държавното гръцко дружество „Егнатия одос“ се проведе на 18 януари, като „Актор“ печели с оферта, която е на половина по-евтина от обявената първоначална цена – 49 658 280 евро.

Процедурите за възлагане на обществени поръчки в съседната ни държава са съвсем различни от тези в България. По закона за обществени поръчки и след отварянето на офертите вече има избран изпълнител и сключен договор. Отсечката от черен горски път е с дължина около 8 километра, а срокът за изпълнението на обекта е 2 години. Финансирането на проекта е осигурено от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт“, Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция -България“.

Заради трите източника на финансиране обектът е разделен на три части – първо е 1,49 км, след това – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самия ГКПП. За изграждане е обявена последната част от проекта между Ксанти и гръцко-българската граница. Пътят ще е с размери 7,5 до 10,5 метра. Поради това, че теренът е високопланински е заложена ограничителна скорост от 40 до 50 км/ч. По проекта са предвидени 11 моста с обща дължина около 855 метра и два единични двупосочни тунела с дължина 273 метра.

Срокът за изпълнение на проета е съкратен от 3 на 2 години, като се очаква да бъде завършен най-късно до 2020г. Съвсем скоро областният управител на Смолян ще обяви обществена поръчка за изграждането на 800 метра път от българска страна до бъдещия граничен пункт, който ще е за всички видове автомобилен транспорт. Очаква се ГКПП Рудозем-Ксанти да заработи най-късно през 2020. Прогнозното натоварване е за над 4300 превозни средства на ден, от които 200 автобуса и близо 1 400 товарни автомобила и ТИР-ове. Пунктът ще е доста по-голям от Маказа и се очаква да поеме интензивния поток. Той ще има по 4 ленти за преминаване в двете посоки и ще отговаря на всички Шенгенски изисквания.

Снимки: Румен Пехливанов – кмет на Рудозем

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура