Обявен е пожароопасен сезон за горите в Смолянско

03 May, 2018

Във връзка с топлото и сухо за сезона време, както и извършването на селскостопански дейности в земеделски земи, съседни на горските територии, извършването на ловна и туристическа дейност и повишения риск от възникване на горски пожари на територията на Област Смолян, Областният управител Недялко Славов издаде заповед, с която определи пожароопасния сезон в горските територии в областта за времето от 27.04.2018 г. до 15.11.2018 г.

Съгласно Закона за опазване на земеделските земи, изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци е забранено. Забрана има и за паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

Собствениците и ползвателите на земеделски земи в близост до гори са длъжни да бъдат в готовност за борба с пожарите и да поддържат в техническа изправност своите пожарогасителни устройства. Апел за повишена бдителност се отправя и към собствениците на съоръжения, попадащи в залесени площи, към военните поделения, които извършват полеви занятия или учения в горите, както и към всички физически лица. При огнен инцидент или съмнения за нарушение гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

За повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон, както от страна на ангажираните институции, така и от страна на гражданите призовава областният управител на Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура