Започна газифициране на Смолян

01 May, 2018

Започна изграждане на мрежа за газифициране на Смолян, информират от Общинската администрация. На този етап се прокарват основните трасета и отклонения от газопровода. Над 400 са абонатите, заявили желание за газифициране на жилищни и обществени сгради, според данни от Общината.

Фирмата, която извършва газифицирането („Райков сервиз“ ООД) в момента работи по газопровод в Новия център и кв. Райково. Освен жилищни блокове, в мрежата ще бъдат включени публични сгради и промишлени обекти, според предварителна информация от Общинската администрация.

Предвид отдалечеността на Смолян от газопреносната мрежа и сложния планински релеф до и в самата територия, захранването с природен газ ще се осъществи по т.нар. технология „Виртуален газопровод“ – доставка на компресиран природен газ в полуремаркета с бутилкови групи. Инвестицията е разпределена в два периода – до 2020, когато ще се въвежда системата в град Смолян, и от 2021 г. до 2025 г., когато обект на газифициране ще са селата Широка лъка, Търън, Момчиловци, Смилян и Арда.

Инвестиционната програма на „Райков сервиз” включва изграждането на около 29 км газоразпределителна мрежа с прилежащите й съоръжения на обща стойност 3 546 300 лева в периода до 2020 г. и изграждане на 35,2 км мрежа на стойност 2 807 730 лева в следващия период – до 2025 г.

До 2025 г. дружеството предвижда да изгради близо 64 км мрежа и съответните съоръжения към клиентите на стойност около 6 350 000 лв. Отоплението на обществените сгради, предимно училища, детски заведения, офиси и др. в момента се осъществява от локалните котелни с инсталирани в тях котлоагрегати. Този тип котли (парни и водогрейни) показват много добри резултати при работа на природен газ. Самото преустройство на котелните инсталации става сравнително лесно и средствата, които са вложени в него, се възвръщат в рамките на един или два отоплителни сезона. Предпоставка за това е разликата в цените на природния газ и промишления газьол, и отпадане на транспортни разходи.

Битовите клиенти консумират енергия за отопление през зимния сезон и за готвене, както и за санитарно-хигиенни нужди през цялата година. Използваните за целта уреди – печки на твърдо гориво, отоплителни и готварски електрически печки, бойлери и други, са непригодни за работа на природен газ и следва да се подменят с нови. Газификацията започва с блоковете от квартал „Нов център“, понеже там има изградени площадки за компресиран газ. Ангажиментът на „Райков сервиз“ ООД е да достави газта до границата на имота. След тово е ангажимент на абоната – да намери фирма, която да изгради газовата инсталация, парното и котелът.

Според анализ, нужните вложения от страна на абонатите няма да са много големи в сравнение с това да си купиш котел на пелети. Вложението се изчислява на база на това, че един котел струва към 1000 лева за една къща или апартамент. И естествено, има такса за присъединяване, която е не повече от 300-400 лева. На по-големите потребители е малко повече. Според квадратурата ще е максимум 2000 лева, а инвестицията ще се възвърне за една-две години.

Изчисленията сочат, че за 100 кв/м жилище месечното плащане за газ ще е от 100 до 150 лева. В по-студените месеци ще е повече, но като се разпредели пропорционално на 12 месеца, сумата е около 150 лв.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура