Змиите излязоха изненадващо рано и вече са навсякъде

26 Apr, 2018

Змиите в област Смолян излязоха изненадващо рано тази пролет и вече са навсякъде. Това каза Оля Тотева – биолог и управител на Дезинфекционна станция – Смолян пред Фокус. Тя уточни, че повечето са неотровните глатуши, но има и други. Вече има сигнали за змии в къщи, в дворове и по улиците в селата. Тотева отбеляза, че се повишава и търсенето на репелент срещу змии, като само за днес пет души са потърсили такъв, за да третират с него площите около своите домове.

В Смолянска област най-опасни са усойниците и пепелянките, а младите хора е необходимо да са по-информирани и да ги разпознават визуално, тъй като всеки човек има голям страх от змии, а не всички са отровни, препоръча Тотева. Тя подчерта, че при среща със змия, човек трябва да запази спокойствие и да не прави нищо, защото ако хората не ги закачат или настъпят, те няма да ги ухапят.

„Ако се случи змия да ухапе човек обаче е необходимо веднага да се потърси противозмийски серум. Такъв има в спешните центрове и при личните лекари по селата“, посочи биологът. Тя допълни, че при разходки в планината, хората трябва да са подходящи затворени обувки и дълги панталони, като така трябва да бъдат облечени и децата. Това се прави не само за предпазване от змии, а и заради кърлежите, на които вече може да се натъкнем в гората, каза още Оля Тотева.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура