Областна администрация – Смолян стартира проект за развитие на социални предприятия

20 Apr, 2018

Заместник-областният управител Адриан Петров ръководи откриващата среща на проекта „Насърчаване на междурегионалното развитие на социални предприятия” (“I see: Interregional Social Enterprise Empowerment”), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020 и изпълняван от Областна администрация Смолян, в партньорство с: Търговско-промишлена палата – Смолян, две неправителствени организации от Република Гърция ( Social Solidarity Network of Eastern Macedonia and Thrace “I Stiriksi” и ACTIVE CITIZENS PARTNERSHIP) и водещият партньор – Регион Източна Македония и Тракия.

Петров, който е ръководител на проекта, уточни, че през месец октомври 2017г. Областна администрация Смолян стартира този проект, насочен към социалното включване и борбата с бедността и дискриминацията в трансграничния район чрез насърчаване на социалното предприемачество. В тази връзка на територията на Област Смолян започна проучване за приноса и ролята на социалната икономика в трансграничния район, както  и на добри практики на социални модели.

Постигането на обществено-значимите цели на проекта „Насърчаване на междурегионалното развитие на социални предприятия” е пряко свързано със събирането на надеждна и актуална информация. Нейното набавяне ще се осъществи чрез  он-лайн проучване и провеждане на фокус-групa със заинтересованите страни. Затова важна роля имат местните власти, компетентните институции, бизнеса, неправителствения сектор и тяхната ангажираност при предстоящите събития и проучвания.

Присъстващите на откриващата среща партньори от българска страна, експерти по социални дейности от областна и общинските администрации в област Смолян, представители на бизнеса и НПО, под формата на фокус-група,  обсъдиха важни въпроси по социални теми. Под ръководството на специалисти от „Бул Про Консултинг” ЕООД (извършващи техническа помощ за насърчаване развитието на социалната икономика в област Смолян и трансграничния район по проекта „Насърчаване на междурегионалното развитие на социални предприятия”)  се проведе дискусия с цел идентифициране на нуждата от развитие на конкретни услуги/ продукти на социалното предприемачество, каква е готовността за реализация на социално насочени дейности, нуждите от подкрепа, обучения, информация за стартиране на социално ориентиран бизнес от потенциални предприемачи. Споделиха се и добри  практики в сферата на социалното предприемачество.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура