Земеделски стопани в Смолянско с интерес към програмата „Млад фермер“

02 Apr, 2018

 Има интерес от земеделските стопани от Смолянска област към кандидатстване по мярката „Млад фермер“. Това каза Мариана Неделева, главен експерт и координатор към териториален областен офис на Национална служба за съвети в земеделието.

По думите ѝ от стартирането на насоките по кандидатстване за „Млад фермер“, мярка 6.1 в средата на март, около 20 човека – потенциални кандидати са проявили интерес към нея. Срокът за кандидатстване за финансиране по мярката е тримесечен и е до 17 юни т. г. Неделева поясни, че на място в службата предоставят консултантски пакет на регистрирани земеделски стопани, които са декларирали, че ще кандидатстват по тази мярка, предаде ,,Фокус”.

„Едно от условията е те да имат икономическо стопанство от 8 до 16 000 евро СПО и да отговарят на изискванията, посочени в актуалните условия за кандидатстване по Марка 6.1. Консултантският пакет включва съвети относно различни възможности и алтернативи за развитие на стопанството, съвети за процеса на отглеждане на животни или култури в стопанството, съвети за законно-нормативни изисквания свързани с регистрационни разрешителни и лицензионни режими при стартиране на дейност в областта на земеделието. Пакетът включва и изготвяне на бизнес-план и основна информация за проектопредложение по мярката. При декларирано желание от страна на бенефициента ние съдействаме и при подаване на проектното предложение чрез ИСУН 2020, това информационна система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България“, посочи Неделева.

Тя уточни, че общият размер на помощта не може да надвишава 25 000 евро, като плащането се извършва на два транша – при одобрение на проекта половината сума и второто плащане след коректното изпълнение на бизнес-плана. За финансиране по мярката могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които задължително са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г като земеделски стопани.

„Възрастта, която е допустима за кандидатстване е от 18 навършени до 40 навършени години към датата на подаване на проектното предложение. Важно за кандидатите е да не са изминали 24 месеца от регистрацията им като земеделски стопани”, подчерта Неделева. Тя отбеляза, че приоритетните области, за които се дават точки освен, че област Смолян се намира в планински район, са животновъдство, плодове и зеленчуци.

„Тази година зайците са изключени от мярката, но са включени кокошки, пуйки и гъски и приоритет се дава на прехода към биологичното производство или биологичните производители”, посочи експертът. Неделева добави, че важно условие е, кандидатът да поддържа икономическия размер, с който е тръгнал и да не го намалява през годините.

„Задължително трябва да направи поне една инвестиция в дълготраен материален актив. Не се предоставя финансова помощ на кандидати, чието стопанство е съсобственост с друго лице, с изключение на съпружески начала, не се подпомагат и стопанства, които имат втори ръководител, не се подпомагат и дейности, свързани с производство на тютюн, в които продължава да се отглежда такъв след края на стопанската година – 30 септември“, обясни Неделена. Тя каза още, че приоритет се дава на хора, които имат образование в областта на селското стопанство и ветеринарната медицина, както и на млади фермери, които създават заетост и нови работни места.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура