Инж. Дончо Атанасов: Предприехме бързи и адекватни мерки за свлачището край Тикале

02 Apr, 2018

Всички действия, мероприятия и решения, които сме вземали заедно с кмета на Смолян, областния управител, пътните фирми и екипа от специалисти за голямото срутище край Тикале, се оказва, че са били правилни. Това заяви на пресконференция в Смолян председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде ,,Фокус”.

„Всичко, което държавата трябва да направи в лицето на АПИ и МРРБ под пълния контрол на министър-председателя, се прави, за да се свали социалното напрежение, което беше доста високо при затварянето на пътя. АПИ и респективно МРРБ е привлякла едни от най-добрите специалисти в България за укрепването на срутището, което е най-голямото в България на републикански път“, посочи инж. Атанасов. Той не се ангажира да посочи краен срок за отварянето на главния път, защото това зависи от много фактори.

„В близките дни след Великден ще се представи цялостен доклад по обследването на свлачищно-срутищните процеси, които са се случили и биха се случили. Философията на укрепването на срутището ще е за целия район. То касае и далекопроводи, ниско и високо напрежение, ВиК и оптика. Всички институции, които могат да прекарват трасета, са на терен. Тежестта, свързана с проходимостта на републиканския път, е върху нас. Това е свързано с наредби и закони, засегнати са всички институции“, добави инж. Атанасов. На 10 или 12 април ще направим среща в АПИ с участието на областния управител и кмета на Смолян и ще предприемем всички процедурни мерки, по които трябва да се даде единна философия на укрепването на срутището, което касае всички институции.

„Предприехме бързи и адекватни мерки, които се оказа, че са правилни – пътят не може да бъде пуснат в експлоатация – опасно е за хората, които ще работят там. Никакви сътресения и никакви излишни действия не могат да бъдат правени под милионите тонове надвиснали камъни там“, каза още инж. Атанасов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура