Владимир Уручев се срещна с ученици от Девин, които са посланици на ЕП

31 Mar, 2018

Евродепутатът Владимир Уручев проведе среща с ученици от Девин, които са посланици на Европейския парламент (ЕП). Двадесет възпитаници  на СОУ “Христо Ботев” от 2017 година работят за популяризиране на Европейския парламент сред младите хора.

Училището е единственото в областта и едно от 30-те в страната, които са посланици на ЕП. Поканата за среща към Владимир Уручев с младите европейци бе отправена от директора на училището Красимира Георгиева.

Българският евродепутат запозна младите хора с дейността на Европейския парламент и Европейсктата комисия, с постиженията на България през 10-годишното си членство в ЕС.

Симона Тодорова от 11“а“ клас представи пред Уручев дейността на клуб „Дебати“ към девинското училище, където младежите се подготвят за активно гражданско участие в обществения живот на общината, областта и държавата.

Акцент на евродепутата в срещата му с младежите бе председателството на Съвета на Европейския съюз.

„Нашето председателство наложи няколко български приоритета. Някой ще каже, че това са балкански приоритети, но всъщност са български, защо? Защото неотдавна някои балкански държави бяха в толкова жестока война, че се стигна чак до Международния съд в Хага да се съдят за геноцид. Тези рани между хората и различните държави са изключително трудно лечими. Има нерешени въпроси и никой не иска да отстъпи“, посочи Уручев.

По думите му на България й прави чест, че избра тази тема и я наложи.

„Десетки събития са минали вече. Даже Европейската комисия излезе със специален документ за състоянието на балканските държави. Въздухът се раздвижи и се преодоля тази стагнация между държавите. Това е един огромен успех, признат ни от нашите съседи. Другата голяма тема на нашето председателство е Турция. И голямата заслуга лично на нашия премиер е, че успя да наложи тази тема в Европейския съвет. Не е толкова лесно, когато знаете, че има държави които са против Турция, като Австрия например. Трябва да имаш такъв сериозен авторитет в Съвета, че да те послушат всички 28 министър-председатели. И стана пробив във взаимоотношенията ЕС – Турция,  отваря се една нова страница. Няма да е лесно да се водят тези преговори, но аз мисля, че до края на председателството ще бъде решен поне един проблем – с бежанците“, подчерта Владимир Уручев.

Той запозна учениците със своята дейност в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Разказа им как се вземат съвместни решения от трите институции – Съвета на ЕС, Европейския съюз и Европейския парламент. Засегна проблема с бежанците и Брекзит.

Младежите участваха активно в дискусията като показаха знания на тема Европа и европейски институции.

Сред множеството въпроси, които те зададоха на евродепутата, бяха кои проблеми според него са приоритететни – интеграцията на бежанците или интеграцията на малцинствата, до какви икономически последствия ще доведе отделянето на Великобритания от ЕС и дали това ще се отрази на еврото.

Училище „Христо Ботев“ –Девин, е участник в програмата „Училище посланик на Европейския парламент“. Нейната цел е да помогне за повишаване на осведомеността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора.

На срещата присъстваха кметът на община Девин Красимир Даскалов и председателят на ОбС Руси Чаушев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура