Опасно е преждевременното разчистване на свлачището край Тикале

17 Mar, 2018

Опасно е преждевременното отваряне на пътя Смолян-Мадан, както и разчистването му. Зa това предупреди доц. д-р Стефчо Стойнев, председател на експертната група по проблема със свлачището при с. Тикале и ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет.

Доц. Стойнев допълни, че в рамките на месец може да се очаква техническо решение за стабилизиране на участъка.

Той обобщи възможните решения за справяне със ситуацията: „Ние предвиждаме мерки, които да ограничат разрастването на процеса. Всъщност вероятността да се развият още по-големи срутищни процеси е много голяма. Пътят е затрупан, а не разрушен, което е много важно и означава, че всички дейности ще бъдат насочени по-скоро към стабилизиране. Ние ще препоръчаме аварийни мерки да няма разрастване на процеса и увеличаване на обхвата, защото в района има инфраструктура – има далекопровод и водопровод, който снабдява няколко населени места. Не е добре в този процес на активно движение ние да бъдем агресивни към него и да предизвикаме допълнителни процеси, които могат да усложнят обстановката и да увредят инфраструктурата в района“, обясни доц. Стефчо Стойнев.

Стойнев уточни, че скалните маси, които се намират на пътното платно, в момента играят задържаща роля, което води до забавяне на процеса. Ръководителят на експертната група изрази надеждите си тези маси да доведат и до по-трайно стабилизиране, тъй като в това състояние на свлачището почти нищо не може да се направи, информира ,,Фокус”.
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура